Seismisch onderzoek voor komst Einstein Telescoop

Trillingen van seismisch onderzoek, voor onderzoek naar zwaartekrachtsgolven © Istock/gemeente Eijsden-Margraten
Seismisch onderzoek moet de komende weken meer duidelijk maken over de bodem onder Zuid-Limburg, waar de Einstein Telescoop gebouwd zou moeten.
Dat gebeurt met een speciale vrachtwagen voor seismisch onderzoek die met trilplaten de bodem laat trillen. Met sensoren langs de route wordt dan gemeten hoe die trillingen worden weerkaatst. Aan de hand daarvan kan dan worden berekend hoe de bodemstructuur eruitziet.
Het onderzoek begint op vrijdag 9 september en duurt tot de 23ste. De vrachtwagen volgt twee lijnen: een van 's Gravenvoeren naar Euverem, de ander van Margraten naar Henri-Chapelle.

Buizen

De geplande Einstein Telescoop bestaat uit drie buizen van elk 10 kilometer lang, op een diepte van 200 tot 300 meter onder de grond. Met laserstralen kunnen daar zogeheten zwaartekrachtsgolven worden gemeten. Dat zijn golven in de tijdruimte die ontstaan als een zware ster ontploft. Het bestaan werd zo'n 100 jaar geleden al voorspeld door Albert Einstein. In 2015 werd het bestaan daarvan bevestigd. Door de zwaartekrachtsgolven te bestuderen, hopen wetenschappers meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld het ontstaan van het heelal en zwarte gaten.
De komst van de telescoop naar Zuid-Limburg is nog niet zeker. Ook Sardinië en Oost-Duitsland zijn kandidaat voor dit Europese laboratorium. In 2025 wordt de knoop doorgehakt.