Peelbrand: 'Rookoverlast blijft totdat vuur gedoofd is'

Er komt nog veel rook vrij op de Mariapeel. © Edward-Media
De rook- en stankoverlast bij de natuurbrand in de Mariapeel blijft totdat het vuur helemaal gedoofd is.
Dat meldt de Veiligheidsregio op Twitter.

Noodverordening

De natuurbrand, die woensdagochtend ontstond, is afgeschaald naar Grip 1. De noodverordening is nog steeds van kracht. "Blijf dus weg uit het gebied en laat de hulpdiensten rustig hun werk doen. De brandweer is namelijk nog enige tijd bezig met nablussen," aldus de Veiligheidsregio.

Meer rook

Het nablussen gaat waarschijnlijk nog enkele dagen duren. Door deze bluswerkzaamheden kan zelfs meer rook ontstaan. De Veiligheidsregio adviseert mensen die last hebben van de rook om ramen en deuren te sluiten of om binnen te blijven.
Langs de randen van de brandhaard is sprake van verhoogde concentraties koolmonoxide. De brandweer verwacht dat die concentraties later donderdag afnemen zodra de temperatuur stijgt en de rook minder neerslaat.

Omsingeld

De brand werd woensdagavond al omsingeld door brandbestrijders en metersbrede natte stoplijnen, mede dankzij de inzet van blushelikopters. Toen het te donker werd, moesten de helikopters hun werk staken. Woensdagavond hield Staatsbosbeheer de zuidzijde van het vuur nat. Rond 22:00 uur moesten medewerkers van de organisatie zich echter uit het bos terugtrekken, omdat de rookontwikkeling te gevaarlijk werd.
Een brandweerpeloton van zo'n 24 brandweerlieden uit Brabant, dat stand-by stond, verving Staatsbosbeheer en slaagde er gedurende de nacht in de strook natuur over een lengte van een kilometer nat te houden. Het vuur heeft zich niet verder uitgebreid en beslaat dus nog altijd een gebied met een oppervlakte van zo'n 40 hectare.