Maatregelen om energiekosten te drukken: UM eerder dicht

Het hoofdgebouw van de Maastrichtse universiteit in de binnenstad © Jean-Pierre Geusens
De Universiteit Maastricht (UM) is volgend jaar een bedrag van 5 tot 8 miljoen euro extra kwijt aan energiekosten. Een behoorlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. De universiteit gaat dan ook maatregelen nemen om de kosten te drukken.
Dat zei bestuursvoorzitter Rianne Letschert in het radioprogramma Spraakmakers Op 1.

Miljoenen

De universiteit heeft het contract bij Gazprom opgezegd en moet nu - net als veel privéhuishoudens - de energiemarkt op. "We moeten kijken welke tarieven we kunnen vastklikken en welke we variabel willen houden. En bij een instelling met 5000 man betekent dat een extra kostenpost van tussen de 5 en 8 miljoen", zegt de bestuursvoorzitter van de UM.

Collegegeld

Volgens Letschert heeft de universiteit een begroting van 500 miljoen en lijkt de extra kostenpost op het eerste gezicht wel mee te vallen. "Toch gaat het om echt geld. Geld dat je niet kan verdisconteren in collegegeld-tarieven. Wij zijn een publieke instelling. Al het geld is bestemd voor onderwijs, onderzoek, huisvesting en innovatie."

Dikke truien

Om de energiekosten te drukken wil de UM medewerkers bijvoorbeeld vragen om vaker een dikke trui te dragen. "Nu doen we dat één keer per jaar", zegt Letschert. "Verder moeten we misschien besluiten om gebouwen eerder dicht te doen of mensen die graag 's avonds werken te clusteren in één gebouw. Er wordt hoe dan ook iets meer realiteitszin van de medewerkers verwacht."