Boswachter: meeste dieren redden zich wel bij brand

Flinke rookwolken door de brand. © ANP
Staatsbosbeheer verwacht dat de meeste dieren in de Mariapeel de brand wel zullen overleven. "Alleen als ze verrast of ingesloten zijn door het vuur, dan kan het wel eens vervelend uitpakken", vertelt boswachter Lieke Verhoeven.
Ze was woensdagmiddag samen met een collega in de buurt van de brandhaard in De Peel op de grens van Limburg en Brabant.

In paniek

"Ik zag verschillende reeën het gebied uit komen. Die dieren zijn natuurlijk hartstikke in paniek", zegt Verhoeven. "Verder leven er onder meer dassen en vossen. De meeste dieren hebben waarschijnlijk wel weg kunnen komen."
Ze maakt zich dan ook niet zoveel zorgen over de dieren. "Ook de meeste kleinere dieren, zoals slangen en hagedissen, zullen het wel overleven. Ze ontvluchten het gebied of kruipen in het veenmos of de grond, om aan de vlammen te ontsnappen", legt de boswachter uit op Radio 1. "Maar het is ook aannemelijk dat een deel het niet heeft overleefd."

Harde klap

Over de natuur maakt Staatsbosbeheer zich wel grote zorgen. "Een grote brand is natuurlijk een hele klap voor zo'n ecosysteem. We zagen twee jaar geleden na de grote brand in de Deurnsche Peel dat de natuur zich wel hersteld, maar vaak met soorten waar we eigenlijk niet zo blij mee zijn."
Er komen volgens Verhoeven vooral soorten terug die al verstorend werken. "Juist de kwetsbare hoogveensoorten die leven onder voedselarme en zure omstandigheden, worden super makkelijk overschaduwd door soorten die het veel makkelijker hebben."