Zestig brandweerlieden hebben Peelbrand hele nacht bestreden

Er is adembeschermende apparatuur nodig bij de bestrijding van de brand. © Edward-Media
Zo'n zestig brandweerlieden zijn de hele nacht bezig geweest met het blussen van de brand die sinds woensdagochtend in de Mariapeel woedt. Dit werd bemoeilijkt door de duisternis en de gevaarlijke rookontwikkeling.
De brand is sinds woensdagavond onder controle, maar het sein brand meester is nog niet gegeven. "In de nacht is het vuur op een paar plaatsen nog opgelaaid. We hebben op dit moment twee blusteams in het veld staan", vertelt een woordvoerder van de brandweer Limburg-Noord aan L1.

Nablussen

Een woordvoerder van de brandweer meldt dat één peloton van zo'n 24 brandweerlieden de brand afgelopen nacht vanaf de oostzijde heeft bestreden. Zij kregen daarbij ondersteuning van de handcrew, een specialistisch team van zo'n tien tot vijftien brandweerlieden die te voet het gebied in trok. Zij zijn druk bezig geweest met nabluswerkzaamheden.
Een droneteam uit Lelystad heeft de hele nacht beelden gemaakt vanuit de lucht om het overzicht te behouden. Zij worden donderdagochtend afgelost door het droneteam van Chemelot.

Omsingeld

De brand werd woensdagavond al omsingeld door brandbestrijders en metersbrede natte stoplijnen, mede dankzij de inzet van blushelikopters. Bij het vallen van de duisternis moesten de helikopters hun werk staken. Woensdagavond hield Staatsbosbeheer de zuidzijde van het vuur nat. Rond 22:00 uur moesten medewerkers van de organisatie zich echter uit het bos terugtrekken omdat de rookontwikkeling te gevaarlijk werd. "Zonder adembeschermende apparatuur werd het gebied onwerkbaar vanwege de hoge concentratie koolmonoxide", legt de woordvoerder van de brandweer uit.
Een brandweerpeloton van zo'n 24 brandweerlieden uit Brabant dat op stand-by stond, verving Staatsbosbeheer en slaagde er gedurende de nacht in de strook natuur van een kilometer lengte nat te houden.

40 hectare

Het vuur heeft zich niet verder uitgebreid en beslaat dus nog altijd een gebied met een oppervlakte van zo'n 40 hectare, zegt de woordvoerder. Bij daglicht is de situatie echter pas goed in kaart te brengen. Dan zal ook worden besloten of de helikopters van het leger die woensdag hielpen bij het blussen, opnieuw ingezet moeten worden. "We maken donderdagochtend een nieuw blusplan", aldus de brandweerwoordvoerder.

Bluswater aanvoeren

Er worden leidingen aangelegd naar de Helenavaart en het Griendtsveenkanaal om voor voldoende bluswater in het gebied te zorgen. Het nablussen zal waarschijnlijk nog dagen duren. "We weten uit ervaring, bijvoorbeeld door de brand in de Deurnese Peel in het voorjaar van 2019, dat de situatie heel snel kan veranderen. Daarom is het sein brand meester ook nog niet gegeven. Eerst moeten we zeker weten dat we het vuur onder controle kunnen houden", aldus de woordvoerder.
De brandweer blijft omwonenden waarschuwen voor aanhoudende stank- en rookoverlast. Die kan donderdagochtend ernstiger zijn dan woensdag vanwege de lagere luchttemperatuur. In de loop van de middag, als de temperatuur weer hoger wordt, zal de overlast afnemen omdat de rook vanwege de warmte sneller opstijgt.