Brand onder controle: nablussen duurt nog dagen

Brandweerlieden verzamelen zich bij de grote brand in De Peel © ANP
De brandweer is er woensdagmiddag in geslaagd de Peelbrand in Limburg volledig te omsingelen. Daarmee is de brand onder controle, zo laat de brandweer weten.
Omsingelen wil zeggen dat het hele gebied wordt omringd door brandbestrijders en metersbrede stoplijnen, waar het vuur kan worden tegengehouden. In totaal is er nu zo'n 40 hectare natuurgebied afgebrand.

Meer rook

Er kan door het nablussen meer rook ontstaan. Door de dalende temperatuur in de nacht en ochtend kan de rook laag boven de grond blijven hangen. Blijf dus weg uit het gebied, zo is de oproep.

Onder controle

De brand woedt over een oppervlak van 34 hectare. De brandweer is naar eigen zeggen nog dagen bezig met blussen of nablussen. De brandweer zegt dat door het nablussen meer rook kan ontstaan. Door de dalende temperatuur in de nacht en ochtend kan de rook laag boven de grond blijven hangen. Daarom de oproep weg te blijven uit het gebied.

Hulp

Na de eerste brandmelding rond 6:30 uur grepen de vlammen snel om zich heen. Brandweerkorpsen uit Limburg en Brabant kregen hulp van specialisten uit Overijssel, die te voet het brandend gebied introkken om het vuur in te dammen. Niemand is door de brand gewond geraakt.

Tegenbrand

Die specialisten stichtten ook met steun van Limburgse en Brabantse collega's tegenbranden, waardoor over een groot oppervlak stroken afbrandden. Het vuur werd vervolgens weer geblust. Zo ontstond een langgerekte strook waar het vuur niet meer verder kon.
De twee helikopters van de luchtmacht tijdens het blussen van de Peelbrand © ANP

Evacuatie-advies

De hulpdiensten hebben woensdagmiddag de bewoners van dertig huizen langs de Helenavaart gevraagd hun woningen te verlaten. "Een groot deel van de bewoners volgt het advies niet op", erkende de woordvoerder. "Maar het is een dringend, geen dwingend advies." De woningen liggen aan de Koolweg en Soemeersingel in Helenaveen. Het is nog niet duidelijk hoe lang de bewoners hun huis uit zouden moeten. Voorzitter Paul Bax van de dorpsraad in Helenaveen zei dat de mensen die in beide straten langs de Helenavaart wonen zich nog geen grote zorgen maken.

Ramptoeristen

De gemeente Horst aan de Maas heeft woensdagmiddag voor het gebied een noodverordening afgekondigd in een poging ramptoeristen te weren. In de verordening staat dat het gebied verboden toegang is voor iedereen die er niks te zoeken heeft. Het is er te gevaarlijk en nieuwsgierigen lopen hulpverleners voor de voeten. Ook ging er een NL Alert uit aan de Brabantse kant van de provinciegrens. Ontvangers van het bericht werden opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden.