Kritiek werkgevers en bonden op plannen koopkracht

De prijzen lagen in augustus gemiddeld 13,6 procent hoger dan een jaar geleden © Istock
De Limburgse Werkgeversvereniging LWV is kritisch op de uitgelekte kabinetsplannen voor koopkrachtherstel. En ook vanuit de vakbonden klinkt kritiek.
De LWV is bang dat het plan om de gevolgen van de inflatie voor de Nederlandse bevolking te verzachten, ten koste gaat van het bedrijfsleven.

Maatregelen

Het kabinet wil volgend jaar een lastenverlichting voor burgers om de enorme prijsstijgingen enigszins te verzachten, lekte woensdag uit. De inkomstenbelasting daalt, terwijl die voor bedrijven en vermogenden juist omhoog gaat. Er komt ook een hogere mijnbouwheffing voor energiebedrijven. Verder gaat het minimumloon op 1 januari met 10 procent omhoog, al betekent dat met een inflatie van meer dan 10 procent nog altijd dat deze mensen er netto op achteruitgaan.

Belasting

Maar de Limburgse ondernemerslobby vindt dat de werkgevers het al zwaar genoeg hebben: "De afgelopen jaren kregen bedrijven al voor 14 miljard euro aan structurele belastingverzwaring voor de kiezen. Naast de overspannen arbeidsmarkt, de stikstofcrisis en de netcongestieproblematiek, kampen ook zij met de extra lasten door de uit de pan gerezen energieprijzen. Dit alles, in combinatie met de enorme regeldruk, maakt het voor ondernemers steeds moeilijker om te overleven."

Niet ver genoeg

Ook vakbonden zijn kritisch op de koopkrachtmaatregelen, maar zij vinden juist dat die niet ver genoeg gaan. Zo vindt het CNV dat ondanks de maatregelen de marges voor mensen op het minimumniveau krap blijven. Andere maatregelen, zoals de aanpassing van de huur- en zorgtoeslag, vindt de bond wel positief, al hebben die weinig gevolgen voor mensen met een middeninkomen. De FNV vindt vooral de maatregelen te laat komen, en is bang dat veel mensen dit najaar al in de schulden belanden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!