Staatsbosbeheer bezorgd over brand in veel te droge Peel

De Cougar-transporthelikopter van Defensie helpt mee om de brand te blussen. © Edward-Media
Staatsbosbeheer maakt zich zorgen over uitbreiding van de natuurbrand die woedt in De Peel op de grens van Limburg en Brabant.
Het natuurgebied is veel te droog volgens boswachter Lieke Verhoeven. Omdat het ook nog waait kan de natuurbrand zich onvoorspelbaar uitbreiden. Dat is in 2020 ook gebeurd bij de grote brand in natuurgebied De Meinweg.

Lage grondwaterstanden

"De brand is toen heel lang blijven smeulen. Dat kon doordat het toen ook kurkdroog was met lage grondwaterstanden. Een veengebied hoort nat te zijn, maar er zijn nu in De Peel ook gedeelten waar het helemaal droog is en waar het veen al onherstelbare schade heeft opgelopen", aldus Verhoeven. "We proberen al jaren om de veengebieden natter te maken, maar we zijn daarvoor afhankelijk van regen. Als het zoals nu lang niet regent, kunnen we ook geen water vasthouden."
Staatsbosbeheer heeft de loslopende wilde runderen woensdag uit het natuurgebied gehaald. De terreinbeheerder adviseert de brandweer over het gebied, dat niet makkelijk toegankelijk is. De dienst roept mensen op om niet naar de brand te gaan kijken. "Dat is levensgevaarlijk en hindert de hulpverleners", aldus Verhoeven.