Noodverordening in gebied waar de Peel brandt

Met man en macht probeert de brandweer de natuurbrand te bedwingen © ANP
De gemeente Horst aan de Maas heeft woensdagmiddag een noodverordening afgekondigd voor het gebied waar de hulpdiensten met man en macht proberen een grote natuurbrand te bestrijden in de Peel.
Daarin staat dat het gebied verboden toegang is voor iedereen die er niks te zoeken heeft. Het is er te gevaarlijk, en nieuwsgierigen lopen hulpverleners voor de voeten.

NL Alert

Ook ging er een NL Alert uit aan de Brabantse kant om te waarschuwen voor de rook die richting Asten trekt. Mensen wordt gevraagd ramen en deuren gesloten te houden, en weg te blijven uit het gebied. Dat geldt ook voor de inwoners van de gemeenten Weert, Nederweert en Peel en Maas. De rook van de brand trekt in lichte mate over de A67, maar de snelweg hoeft volgens de brandweer nog niet afgesloten te worden.

Tegenbranden

Een gespecialiseerd grondteam van de brandweer in Overijssel steekt woensdagmiddag in de Peel tegenbranden aan om het vuur tot staan te brengen. Op andere plekken zijn Staatsbosbeheer en de brandweer ook bezig met het maken van stoplijnen door stroken grond en weilanden zodanig nat te maken, dat het vuur er stopt. De brandhaard heeft zich inmiddels verspreid over een oppervlakte van 20 hectare, liet de brandweer weten.
Aan de Brabantse kant van de provinciegrens in Helenaveen worden enkele huizen ontruimd. Volgens Omroep Brabant gaat de brand waarschijnlijk enkele dagen duren.

Vogelwacht

De eerste melding kwam rond 06:30 uur binnen van een vogelwacht, die rook en vuur zag. De brand beperkte zich toen nog tot één hectare, maar breidde zich al snel uit naar het dubbele. Brandweerkorpsen uit Brabant, Limburg en Overijssel bestrijden het vuur met meerdere pelotons. Ook is een helikopter van de luchtmacht bezig met het droppen van water boven ontoegankelijke stukken.

Infraroodcamera

Daarnaast vliegt er een helikopter van de politie met een infraroodcamera boven het gebied om een goed zicht op de brand te krijgen, aldus de woordvoerder. Daartoe is ook een speciaal droneteam van industrieterrein Chemelot in Geleen aanwezig.

Bambi bucket

De blusheli is een Cougar transporthelikopter van de luchtmacht, die is uitgerust met een zogenoemde bambi bucket. Het toestel haalt water uit een zandwingebied bij het Brabantse Liessel en dropt dat op het vuur. De brandweer heeft ook assistentie gevraagd van twee Chinook helikopters van defensie.
In 2020 woedde enkele kilometers verderop in hetzelfde gebied wekenlang de zogeheten Peelbrand. Die legde uiteindelijk 800 hectare natuurgebied in de as.