Limburger ontmoette Gorbatsjov: 'Was een vriendelijke man'

Gorbatsjov op bezoek in Kerkrade in 2008 © Focus 22
Werner Janssen uit Simpelveld ontmoette Mikhail Gorbatsjov in 2008. Hij herinnert zich de dinsdag overleden laatste president van de Sovjet-Unie (91) als een open en vriendelijke man.
Gorbatsjov kreeg in 2008 in Kerkrade de Martin Buber-plaquette. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich internationaal inzetten voor de dialoog en zich verdienstelijk hebben gemaakt voor hun medemens.

Gegeten en gedronken

Janssen is bestuurslid bij de stichting die de laureaat van de prijs jaarlijks selecteert. In die rol ontmoette hij de oud-leider van de Sovjet-Unie een aantal keren. "Voor hij naar Kerkrade kwam, had ik hem al twee keer in Moskou bezocht", zegt Janssen. Hij heeft goede herinneringen overgehouden aan de voormalig secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie, zoals zijn titel officieel luidde. "We hebben als gelijken aan tafel gezeten en gegeten en gedronken. Alles gebeurde toen natuurlijk met een tolk, maar hij kon heel goed luisteren".
Bekijk hier de reportage van L1 over de uitreiking van de Martin Buber-plaquette aan Gorbatsjov in 2008.

Was graag in Kerkrade

Gorbatsjov was de laatste leider van de Sovjet-Unie, van 1985 tot het land in 1991 werd opgeheven. Hij was 77 toen hij in Kerkrade de prijs ontving. Gorbatsjov riep tijdens de ceremonie naties en mensen op tot dialoog en samenwerking. Volgens Janssen genoot de Rus van zijn bezoek aan Kerkrade in 2008. "Hij voelde zich hier thuis", zegt Janssen. "Hij gebruikte zelfs het woord familiair. Hij voelde zich met de mensen verbonden", zei hij.
Mikhail Gorbatsjov overleed dinsdag in een ziekenhuis in Moskou. Hij ontving in 1990 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet om de Koude Oorlog te beëindigen.