Brunssumse politica over asieldeal: 'Brevet van onvermogen'

Irene Plas van CDA Brunssum © CDA
Irene Plas, interim-voorzitter van het CDA in Brunssum, noemt de nieuwe asieldeal van het kabinet 'een brevet van onvermogen'.
Dat zegt ze in De Volkskrant. Plas is een van de initiatiefneemsters van de brief die dinsdag uit onvrede is gestuurd naar Den Haag namens ruim honderd raadsleden, wethouders en regionale bestuurders.

Schande

Het CDA heeft vrijdag samen met de andere regeringspartijen - VVD, D66 en ChristenUnie -ingestemd met de plannen over de aanpak van de asielopvang. Daarin staat onder andere dat gezinshereniging tot eind 2023 pas mag als zij ook een woning hebben. Doel is om het aantal nieuwe asielzoekers terug te schroeven. Dat noemt de Brunssumse politica 'een schande' in de krant. "Dit raakt de kern van waar wij als christendemocraten voor staan: gerechtigheid en solidariteit", vindt Plas. "Vluchtelingen zijn onze naasten, en gelijkwaardig aan ieder ander."

Falen

De CDA-leden vallen vooral over partijleider Wobke Hoekstra die de problemen in de asielopvang volgens hen onterecht heeft afgeschoven op de vluchtelingen. Hij is van mening dat de migratie 'fors omlaag moet'. Daar is een deel van het CDA het niet mee eens. 'Het is niet de schuld van de vluchteling dat wij geen bed voor hem of haar kunnen regelen', schrijven ze in de brief. 'In geen geval kan het falen van opeenvolgende kabinetten ertoe leiden dat wij als CDA pleiten voor het weren van mensen die op de vlucht zijn.'
De ondertekenaars van de brief willen dat er tijdens het aankomende partijcongres op zaterdag 5 november een 'brede discussie' wordt gevoerd over de aanpak van de asielkwestie.