Aanhoudende natuurbrand legt al meer dan 20 hectare in de as

De natuurbrand in Griendtsveen is nog niet onder controle. De oppervlakte van de brand in natuurgebied Mariapeel is tussen de 20 en 30 hectare, meldt de brandweer.
Dat komt neer op meer dan 40 voetbalvelden.

Blushelikopter

De hulpdiensten zijn sinds woensdag 6:30 uur met meer dan tien blusvoertuigen bezig om het vuur te doven. Daarbij krijgen ze hulp uit alle hoeken van het land. Een Cougar-transporthelikopter met een waterzak van Defensie vliegt over het natuurgebied en de brandweer krijgt bijstand van een brandweerteam uit Overijssel dat gespecialiseerd is in natuurbrandbestrijding. Ook vliegt er een politiehelikopter boven het gebied om de situatie in kaart te brengen.
De Cougar-transporthelikopter van Defensie helpt mee om de brand te blussen. © Edward-Media

Rookwolken

De rook van de brand trekt in lichte mate over de A67, maar deze hoeft volgens de brandweer nog niet afgesloten te worden. Verder vraagt de brandweer om vooral niet te komen kijken. "De weg moet vrij zijn voor de hulpdiensten. Verlaat het gebied", zegt een woordvoerder van de brandweer. Daar trekt niet iedereen zich iets van aan, want de brandweer heeft mensen in de Mariapeel gesignaleerd.

Zorgen maken

Staatsbosbeheer maakt zich zorgen over de uitbreiding van de natuurbrand. Het natuurgebied is veel te droog volgens boswachter Lieke Verhoeven. Omdat het ook nog waait kan de natuurbrand zich onvoorspelbaar uitbreiden. Dat is in 2020 ook gebeurd bij de grote brand in natuurgebied De Meinweg, op korte afstand van het gebied dat woensdag in brand staat.
"De brand is toen heel lang blijven smeulen. Dat kon doordat het toen ook kurkdroog was met lage grondwaterstanden. Een veengebied hoort nat te zijn, maar er zijn nu in De Peel ook gedeelten waar het helemaal droog is en waar het veen al onherstelbare schade heeft opgelopen", aldus Verhoeven. "We proberen al jaren om de veengebieden natter te maken, maar we zijn daarvoor afhankelijk van regen. Als het zoals nu lang niet regent, kunnen we ook geen water vasthouden."

Wilde runderen

Staatsbosbeheer heeft de loslopende wilde runderen woensdag uit het natuurgebied gehaald. De terreinbeheerder adviseert de brandweer over het gebied, dat niet makkelijk toegankelijk is.