Noodoplossing Kerkrade: plek voor asielzoekers in sporthal

Stockfoto © iStock
De gemeente Kerkrade gaat vanaf woensdag 80 asielzoekers opvangen. Dat is namelijk nodig vanwege de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Kerkrade stelt doorstroomlocatie sporthal Rolduc beschikbaar waar sinds juli vluchtelingen uit Oekraïne verblijven. Zij zullen nu in Horst ondergebracht worden.

Buiten slapen

Het is al maanden overvol in Ter Apel. De afgelopen week sliepen er vaak honderden mensen buiten, omdat er niet genoeg plek was in opvanglocaties. Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet maatregelen aan, zoals geld en steun, om de opvang te verbeteren. Zondag werden er bijna vijfhonderd opvangplekken gevonden. Sindsdien slapen er een stuk minder mensen buiten.

Verantwoordelijkheid

"We nemen onze verantwoordelijkheid in deze crisis", zegt de verantwoordelijke wethouder John Roland van Kerkrade. "Ook al is een sporthal met veldbedden het enige dat we kunnen bieden. Alles is beter dan mensen buiten laten slapen zonder dat ze zich kunnen wassen of te eten krijgen."

Tot oktober

De locatie is tot 1 oktober beschikbaar voor de noodopvang. Daarna moeten de asielzoekers verhuizen. Waar ze dan naartoe moeten, is vooralsnog niet bekend.