Video: Analoge fotografie is helemaal terug van weggeweest

Analoge fotografie is weer helemaal in © Deborah Parren
Analoge fotografie is aan een revival bezig. Bij fotowinkels is de vraag naar analoge fotoapparatuur groeiende en ook professionele fotografen werken weer graag op de 'ouderwetse' manier.
Indra Moonen van de Maastrichtse fotowinkel Rembrandt Foto zegt dat klanten steeds meer kiezen voor analoge apparatuur. "Het is niet aan te slepen. Ik denk dat de jeugd overstelpt wordt met digitaal materiaal. Het vliegt je om de oren. Met analoge foto's vinden ze een andere manier om met beeld om te gaan, om beeld te ervaren", zegt Moonen.

De look

Dat de populariteit toeneemt, kan fotograaf Guy Houben beamen: “De prijzen van de camera’s stijgen en de fotorolletjes zijn heel snel uitverkocht. Daarom sla ik ze meestal in.” Hij begon met analoog fotograferen omdat de ‘look’ hem beviel. “Als je digitaal fotografeert, bewerk je de foto’s na. Bij analoog kies je al voor een bepaalde look. Je kunt veel minder foto’s maken, dus je denkt daarom van te voren beter na over het beeld dat je wil schieten.”

Schakelauto

Ook fotograaf Laurent Stevens is zich bewust van deze ontwikkelingen. “Waar je eerst een analoge camera voor 50 euro kon kopen, ben je daar nu 400 aan kwijt.” Maar dat doet niets af aan zijn liefde voor analoge fotografie. “Het beeld dat een analoge camera maakt, dat chemische proces, dat kun je niet namaken met pixels. Je gaat terug naar de basis. Het is vergelijkbaar met autoliefhebbers die per se in een schakelauto willen rijden.”