Lokaal-Limburg bezorgd om trucks op vluchtstrook

Stilstaande vrachtwagens op vluchstroken zijn volgens Lokaal Limburg een groeiend probleem. © iStock
De statenfractie van Lokaal-Limburg wil dat het provinciebestuur in actie komt tegen vrachtwagens die stilstaan op de vluchtstrook.
Volgens Lokaal-Limburg krijgt de partij 'steeds vaker klachten' hierover.

Tachograaf

Het zou gaan om buitenlandse vrachtwagenchauffeurs die vlak nadat ze Nederland zijn binnengekomen, de landcode invullen op hun tachograaf. "Het betreft hier de grensovergangen van Duitsland naar Limburg (A73/A74, A52, A76). Er zijn overtreders die hun voertuig al op de snelweg krachtig afremmen", constateert de partij die twee zetels heeft in Provinciale Staten.

Onveilig

Sinds 2 februari zijn internationale chauffeurs verplicht dat te doen bij het eerste tankstation of andere parkeergelegenheid na de grens. Maar omdat daar niet altijd plek is, zetten sommige chauffeurs hun vrachtwagen stil op de vluchtstrook met onveilige situaties tot gevolg.

Rijkstaak

Lokaal-Limburg vindt dat er te weinig wordt gedaan om chauffeurs voor te lichten, en delen politie en Rijkswaterstaat te weinig waarschuwingen en boetes uit. De Statenfractie snapt dat snelwegen onder de Rijksoverheid vallen en niet onder de provincie, maar hoopt dat het provinciebestuur de zaak aankaart bij het Rijk, de politie en Rijkswaterstaat. Ook hoopt Lokaal-Limburg dat het provinciebestuur in gesprek gaat met de transportbranche over dit probleem.