Infopunt voor vragen over genderidentiteit opent in Vaals

Elke woensdagmiddag kunnen inwoners van Vaals terecht bij het infopunt. © iStock
Inwoners van Vaals kunnen vanaf woensdag terecht bij een infopunt met vragen over hun eigen genderidentiteit.
Dat maakt wethouder Erika Jaegers van Mens en Voorzieningen dinsdag bekend.

'Worstelde met identiteit'

Bij het infopunt kunnen mensen vragen stellen aan ervaringsdeskundige Vera Simons. Zij is er om vragen te beantwoorden, een luisterend oor te bieden en eventueel om haar eigen ervaringen te delen. "Ik ben een gelukkig mens. Maar dat was ik niet altijd. Al vroeg worstelde ik met mijn identiteit. Dik vijftig jaar had ik nodig om te worden wie ik ben: een vrouw die met volle teugen kan genieten van het leven. Aan mijn transitie ging een intense innerlijke strijd vooraf. Het was een ingrijpend proces, ook voor mijn omgeving", schrijft Simons op de website van de gemeente.
Ze vervolgt: "Maar het is het allemaal dubbel en dik waard geweest. Want dat je identiteit samenvalt met hoe je je diep van binnen voelt, dat is het mooiste dat er is. Dat voelt als thuiskomen."

'Lange weg'

De lange weg die ze zelf heeft moeten afleggen, wil ze anderen graag besparen. Daarom besloot ze op eigen initiatief een brief naar de burgemeester te schrijven. "Die pikte mijn boodschap meteen op. Resultaat is dat het gemeentehuis per 31 augustus 2022 een Infopunt Genderidentiteit herbergt, waar iedereen op woensdagmiddag vrij binnen kan lopen. Anoniem, via een aparte ingang."
Volgens wethouder Jaegers is het infopunt uniek in Nederland. "Maar dat is natuurlijk niet de hoofdreden om het te doen. Als je de cijfers ziet, is er behoefte aan een infopunt. Blijkbaar hebben al een aantal mensen zich gemeld die met haar in gesprek willen." Ook benadrukt ze dat iedereen kan langskomen. "Het is voor mensen die twijfelen over hun identiteit, vragen hebben of bijvoorbeeld voor familieleden of ouders. Ook docenten of professionals die het in hun werkgebied tegenkomen, kunnen langskomen."
Het infopunt is elke woensdagmiddag van 14:00 uur tot 16:00 uur geopend.