Verdachte gruwelijke martelpraktijken blijft in cel

Stockfoto © iStock
Jean Pierre van D. (22) blijft langer vastzitten voor de marteling van een man uit Kerkrade in januari vorig jaar.
Dat heeft de rechtbank in Maastricht dinsdag besloten.

Martelpraktijken

Het slachtoffer is volgens justitie twee dagen lang op gruwelijke wijze gemarteld in zijn woning. Dat gebeurde op 6 en 7 januari 2021. Zijn belagers bonden hem met touw vast, drukten sigaretten op zijn lichaam uit en staken hem met een schroevendraaier. Ook werd een hete lepel tegen de huid van de Kerkradenaar gehouden. Een drugsconflict zou de aanleiding zijn geweest voor de marteling. Buren hoorden het slachtoffer schreeuwen en belden uiteindelijk de politie.
Verdachte Jean Pierre zou niet alleen hebben gehandeld. Hij zou hulp hebben gekregen van zijn kompaan Abdel C., die in een eerder stadium op vrij voeten gesteld.

Buurmannen

Het Kerkraadse slachtoffer van de marteling zit op dit moment zelf in de cel, omdat hij verdacht wordt van een gewapende overval op een schoenenzaak in Maastricht. Na de gruwelijk marteling waren Jean Pierre en de Kerkradenaar buren van elkaar in het huis van bewaring. Iets wat Jean Pierre, die vanwege zijn uiterlijk 'de Mexicaan' wordt genoemd, niet zag zitten. "Is dit opzettelijk gedaan om af te luisteren? Of is het per ongeluk gegaan?", vraagt advocaat Francoise Landerloo zich af. Als het aan justitie ligt, gaat dat uitgezocht worden.

Toekomstvisie

Volgens de verdediging zit Jean Pierre meerdere maanden vast en heeft hij goed kunnen nadenken over zijn leven. De rechter werkt liever met 'een tussenstap'. Dat betekent dat er een nieuw reclasseringsrapport moet komen waaruit blijkt wat de toekomstplannen van Jean Pierre zijn. Daarna kan de rechtbank zich buigen over een eventuele schorsing van zijn voorlopige hechtenis.