Veel stations uitgestorven door staking NS-medewerkers

Een leeg station in Horst © Edward-Media
Veel stations in Limburg zijn dinsdag uitgestorven op de vierde stakingsdag van de NS-medewerkers. Sommige reizigers reizen naar hun bestemming met Arriva.
Verslaggever Sam Verbeek staat dinsdagochtend op het treinstation van Sittard: "Het begint wat drukker te worden in de omgeving, maar het lijkt erop dat mensen die er écht last van ondervinden goed zijn geïnformeerd, want ze zijn niet te vinden." Op de borden op het station staat de staking ook duidelijk aangegeven: "De intercity's naar Maastricht, Alkmaar en Heerlen zijn geannuleerd", aldus Verbeek.

Arriva

De treinen van Arriva rijden dinsdag wel gewoon. Hierdoor hebben sommige reizigers helemaal geen last van de NS-staking. "We hebben nergens last van gehad, we hebben mooi kunnen doorreizen. We pakken zo de bus en zijn dan op school", aldus twee studenten.
De staking zorgt vooralsnog niet voor extra drukte in bijvoorbeeld bussen. "Voor mij is het tot nu toe allemaal dezelfde mensen, die we standaard in de bus krijgen. Dus niet meer dan normaal", aldus een buschauffeur in Sittard.

Midden-Nederland

Als gevolg van de estafettestaking die dinsdag in Midden-Nederland wordt uitgevoerd rijden er geen treinen van de NS door Nederland, met uitzondering van het traject Amsterdam Centraal - Schiphol. De Eurostar en Thalys rijden ook, maar de overige internationale treinen rijden niet in Nederland. De NS riep maandag mensen al op hun reis dinsdag uit te stellen of vervangend vervoer te regelen. Arriva rijdt dinsdag wel gewoon.
De hele dag rijden er geen NS-treinen in Limburg. © Edward-Media

Cao-onderhandelingen

Vorige week woensdag begon de estafettestaking in Noord-Nederland. Vrijdag was Zuid-Holland aan de beurt en maandag lag het treinverkeer plat in Noord-Holland. NS-personeel voert actie vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen de spoorvervoerder en de vakbonden FNV, CNV en VVMC.

'Extreem vervelend'

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) roept NS en vakbonden opnieuw op hun conflict snel bij te leggen. 'De impact van de NS-staking vandaag is extreem vervelend voor alle treinreizigers. Ik heb bonden en NS eerder opgeroepen om er samen uit te komen en in het belang van de reiziger doe ik die oproep nu opnieuw', twitterde de Limburgse bewindsvrouw.