Met 'Gezondschap' moet rommel uit de broodtrommel

Afbeelding ter illustratie
Een week voor de start van de scholen, lanceren 15 Limburgse gemeenten een campagne om kinderen gezonder te laten eten.
Ruim dertig Limburgse supermarkten introduceren een afdeling 'Gezondschap.'

Achterstand

Recent onderzoek van de Limburgse GGD leerde dat 23,2 procent van de ondervraagde 13- tot 16-jarigen geen gezond gewicht heeft. Die cijfers uit de Gezondheidsmonitor Jeugd brachten partijen tot het starten van de campagne Gezondschap. "Vooral hier in Parkstad is het belangrijk dat we kinderen en ouders helpen een betere keuze te maken ", zo legt Anouk Bisschops uit, regisseur van het JOGG-programma in Heerlen en Kerkrade. "De gezondheidsachterstand is hier fors, en dat heeft voor een deel te maken met de voeding".

Schoolstart

In Limburg doen 32 supermarkten mee aan het project. Ze richten een deel van de supermarkt in met voorbeelden van gezonde voeding, die niet te duur zijn. "We zien in scholen hier in de buurt dat kinderen in hun trommel een frikandelbroodje hebben, of een pizzapunt. En vaak frisdrank. Of er zijn kinderen die helemaal niet ontbeten hebben in de ochtend. Het is belangrijk dat ouders en kinderen zich bewust worden van het belang van die gezonde voeding. We hopen daar met dit project een beetje aan bij te dragen."

Gezondschap

Het Gezondschap is strategisch geplaatst in de winkel, zo legt Albert Heijn-manager Roel Verlaan uit. "We kijken naar de plek in de winkel waar de meeste mensen langslopen. Daar plaatsen we de producten op de hoogte die de klanten het eerst zien. Want wij voelen als supermarkt ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de mensen hier".

Trendbreuk

Het project is een onderdeel van het programma Trendbreuk, dat geïnitieerd werd om de forse gezondheidsachterstand van de Zuid-Limburgse bevolking in te lopen. Om die ongezonde trend te breken, richt het overgrote merendeel van de programma's zich op de jeugd. Juist in de eerste levensjaren is de grootste gezondheidswinst te boeken, zo concludeerde de GGD Zuid-Limburg.