Record aantal warme dagen in op twee na warmste zomer

Ook de komende dagen blijven de temperaturen hoog © iStock
Het aantal warme dagen in Limburg is in de meteorologische zomer nog nooit zo hoog geweest als dit jaar.
Op het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek zijn er in de 92 dagen van juni tot en met augustus volgens Meteo Limburg 88 dagen van 20 graden of meer gemeten. Dat zijn er 20 meer dan normaal: een record. Tot dit jaar gaven de drie zomermaanden van 2003 daar het grootste aantal warme dagen (84).

Weerstation Arcen

Het weerstation in Beek geeft volgens Meteo Limburg de 'langste (sinds 1946) en meest zuivere meetreeks in het open veld.' Het zeer beschut gelegen KNMI-weerstation in Arcen komt deze zomer uit op 91 warme dagen.
Als er in 2003 net zoveel begroeiing, bebouwing en asfalt rond de meetpost hebben gelegen als nu, dan had Arcen waarschijnlijk toen ook al 91 warme zomerdagen te pakken gehad. Op drie dagen bleven de maximumtemperaturen toen net onder de 20 graden.
Uniek voor Nederland is dat het in Arcen deze zomer vanaf 2 juni elke dag warm is geweest met 20,0 graden en meer: woensdag 31 augustus wordt de 91-ste warme dag op rij.

Op twee na warmste

Kijkend naar de gemiddelde temperatuur over dag en nacht, dan wordt de zomer van 2022 op het KNMI-weerstation Beek-luchthaven de op twee na warmste na die van 2003 en 2018 (recordwarm).