Universiteit Maastricht langzaam weer Universiteit Limburg

Het hoofdgebouw van de Maastrichtse universiteit in de binnenstad © Jean-Pierre Geusens
De Universiteit Maastricht wordt steeds meer de Universiteit Limburg, nu opleidingen en studenten uitwaaieren naar Venlo, Sittard en in de toekomst ook Heerlen.
"De naam Unversiteit Limburg past inderdaad beter bij de visie dat we ook buiten de stad groeien", zegt bestuursvoorzitter Rianne Letschert daarover. De universiteit heette vanaf de oprichting in 1976 tot 2008 ook Rijksuniversiteit Limburg.

Stilstand is achteruitgang

Toch gaat de uitbreiding buiten de universiteitsstad echter niet ten koste van de plannen in Maastricht zelf, zegt Letschert Negenduizend aanmeldingen heeft de Universiteit Maastricht voor het aanstaande academische jaar. En lang niet iedereen kan een kamer krijgen. Toch moet de universiteit groeien 'want een universiteit die stilstaat, gaat achteruit", zegt Letschert.

Onder de pannen

Ondanks dat nog lang niet alle studenten onder de pannen zijn, zijn de zorgen dit jaar minder groot dan vorig jaar, zegt Letschert: "Dat heeft met een paar zaken te maken. Zo hebben we honderden woonunits gerealiseerd in Randwijck en in Sittard, dat lost het probleem van de huisvesting al gedeeltelijk op. Ook zijn we dit voorjaar al gestart met nieuwe studenten uitleggen dat ze echt op tijd moeten beginnen met het zoeken van een plek. Vóór de zomer, anders ben je te laat. En afgelopen jaar zijn redelijk wat studenten uitgestroomd, waardoor kamers vrij zijn gekomen. Een jaar geleden bleven studenten vanwege corona juist Unuzitten, omdat ze toch nergens heen konden."

Regio

Niet alleen qua huisvesting, ook qua onderwijs richt de universiteit zich in toenemende mate op de regio. Letschert: "In Venlo bieden we al opleidingen aan, we zijn aan het kijken of we dat kunnen uitbreiden. En ook met Heerlen zijn we in gesprek om het aanbod aan opleidingen daar uit te breiden." Is de universiteit te groot geworden voor Maastricht? "Nou, we streven geen enorme groei na, we voeren geen agressieve campagnes om studenten te weren, maar ieder jaar is er toch weer lichte groei. Dat moet ook, anders sta je stil, en als je stilstaat ga je achteruit. Dat is ook waarom we in andere steden in Limburg aan het ontwikkelen zijn."

Noodfonds

De Universiteit Maastricht telt nu 22.000 studenten. Die niet alleen te maken hebben met kamernood, maar ook last hebben van de energiecrisis en de inflatie. Is het nog wel leuk om te studeren? Letschert: "De universiteit is nog altijd onverminderd populair, maar studenten hebben het inderdaad lastig met die stijgende prijzen. Ze gaan ook actievoeren tegen het feit dat ze geen energietoeslag kunnen krijgen. En bij de Universiteit Maastricht hebben we ten tijde van corona een noodfonds ingesteld waar studenten die het financieel niet meer rond kregen een beroep op konden doen. Dat fonds hebben we nog altijd, dus daar kunnen studenten ook nog altijd een beroep op doen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!