Preuvenemint: 'Gebroken glas is aandachtspunt'

Door de drukte stonden veel tafels op het Preuvenemint bomvol met glaswerk. © L1
Het culinair openluchtfestival Preuvenemint gaat onderzoeken of er iets te doen is tegen het vele gebroken glas dat na een avond op het Vrijthof rondslingert.
Dat laat Femke Hamers van het mediateam weten aan L1.

Snijwonden

De vele duizenden bezoekers hebben het vast wel gemerkt: na een gezellig avondje Preuvenemint op het Vrijthof ligt er vrijwel overal gebroken glas op het drukbezochte plein. De scherven hebben voor zover bekend nog niet voor ernstige incidenten gezorgd, maar Hamers bevestigt dat een enkeling snijwonden heeft: "Heel vervelend. Het is ook zeker een aandachtspunt voor volgend jaar."

Extra op ingezet

De vrijwilligster benadrukt dat er dit jaar extra is ingezet op het ophalen en opruimen van glas. Zo heeft Hamers vrijdagavond zelf ook geholpen om het plein schoon te houden. "Maar door de drukte kom je er bijna niet doorheen, en ook wij hadden eigenlijk tekorten in personeel. We hebben er zoveel mogelijk aan gedaan."
Woordvoerster Suzanne Smeets laat weten dat er onder andere is gekozen voor een andere indeling van het plein, er bredere doorgangen zijn gecreëerd en dat er in samenwerking met RD4 meer afvalbakken zijn neergezet. "We kijken terug op een geslaagde editie. Het glaswerk is al een aantal jaar een ding dat wordt opgerakeld. We doen ons uiterste best om de schade te beperken."
Of de organisatie de volgende editie blijft serveren met glas, is nog onduidelijk. "We staan er voor open om na te denken over een borgsysteem. En plastic heeft ook weer voor- en nadelen. Het zijn wel opties die we kunnen bekijken", aldus Smeets.

Incidenten

De politie laat weten dat het evenement zonder incidenten is verlopen. "We hebben wel geconstateerd dat er veel mensen met glazen en flessen wijn in het centrum liepen, maar daar handhaven wij niet op. Dat is iets voor de beveiliging van de organisatie en de gemeente."