Zakkenrollers verstieren Preuvenemint in Maastricht

De politie kreeg meerdere meldingen binnen van diefstal tijdens het Preuvenemint. © iStock
Zakkenrollers slaan steeds vaker toe op grote evenementen en ze hebben het dan vooral voorzien op telefoons. Volgens de politie zijn meerdere bezoekers van het Preuvenemint in Maastricht bestolen van hun gsm.
De politie ontving afgelopen weekend meerdere meldingen van telefoondiefstallen op het Preuvenemint én in de binnenstad. Ook heeft een beveiliger van een horecazaak aan de Markt afgelopen weekend een zakkenroller in de kraag gevat.

Drukke nacht

Op Facebook schrijft de politie dat vooral de nacht van zaterdag op zondag erg druk was: "Door de combinatie van zeer veel uitgaanspubliek en minstens zoveel alcoholgebruik hebben de collega's een zeer drukke nacht achter de rug. Door snel ingrijpen van de collega's konden opstootjes snel en professioneel in de kiem worden gesmoord." Omdat in verschillende horecazaken een vechtpartij uitbrak, besloten de uitbaters om de zaak vervolgens te sluiten.

Meer aangiftes

Tot 24 augustus is dit jaar in Nederland in totaal 6901 keer aangifte gedaan van zakkenrollen. Dat is al meer dan in heel 2021, toen er 6000 keer aangifte van werd gedaan. Volgens de politie was in dat jaar en het jaar ervoor duidelijk de invloed van corona te merken. In 2019 werd er nog 14.368 keer aangifte gedaan van zakkenrollen.

Groepen criminelen actief

De politie noemt het opvallend dat er nu veel aangiftes zijn van zakkenrollen tijdens evenementen. René Middag, projectleider 'mobiel banditisme' bij de politie, zegt dat er groepen criminelen zijn die in heel Europa festivals en andere grote evenementen afgaan. "Deze verdachten zijn gespecialiseerd in het rollen van telefoons. We hebben onlangs in Nederland op verschillende momenten verschillende groepen verdachten aangehouden. Die hadden tientallen toestellen bij zich."