Gemiddelde woningwaarde stijgt in Limburg

Stockfoto © iStock
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Limburg is opnieuw gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Op 1 januari 2022 steeg de waarde met 6,5 procent vergeleken met een jaar eerder en werd een gemiddelde woningwaarde van 246.000 euro bereikt in Limburg.

Huizenprijzen

Gemeenten stellen jaarlijks de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van elke woning in Nederland vast door te kijken naar de huizenprijzen van een jaar eerder. Daardoor gaat deze waarde met een jaar vertraging omhoog als de huizenprijzen stijgen. Deze indicatie van de waarde van huizen is belangrijk voor huizenbezitters, omdat bijvoorbeeld de hoogte van een aantal belastingen hierop wordt berekend.

Limburg

In Brunssum is de stijging van de WOZ-waarde het hoogst met 9,3 procent. De gemiddelde WOZ-waarde is 188.000 euro, vorig jaar was dat 172.000 euro. Venray (8,7 procent) en Maastricht (8,4 procent) volgen.
In de gemeente Heerlen en Kerkrade woon je het goedkoopst. De WOZ-waarde is in beide gemeenten gemiddeld 171.000 euro. De gemeenten Mook en Middelaar (350.000 euro), Eijsden-Margraten (317.000 euro) en Nederweert (315.000 euro) kennen de hoogste WOZ-waarde.

Belasting

Woningbezitters moeten vaak meer belasting betalen als de WOZ-waarde omhoog gaat. Dat komt omdat gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) en soms ook de rioolheffing hierop baseren. Ook sommige andere belastingen kunnen worden vastgesteld op basis van de WOZ-waarde, zoals de schenkbelasting en erfbelasting. Aan de andere kant kan de hypotheekrente soms omlaag na een stijging van de WOZ-waarde en wordt het bovendien makkelijker om een huis te verkopen, zo schrijft de Vereniging Eigen Huis op haar website.