IKEA uur eerder dicht: 'Steeds minder klanten in avond'

De IKEA in Heerlen © L1 (Ruud van Broekhoven)
Alle twaalf vestigingen van woonreus IKEA in Nederland doen de winkeldeuren vanaf 1 september doordeweeks een uur eerder dicht.
Op zaterdag zelfs twee uur eerder, schrijft het AD.

Openingstijden

Op doordeweekse dagen betekent het dat de Zweedse meubelgigant - met een vestiging in Heerlen - om 20:00 uur dichtgaat, nu is dat nog 21:00 uur. Op zaterdagavond sluit IKEA zelfs zelfs twee uur eerder, om 19:00 uur in plaats van om 21:00 uur zoals nu. Meer grootwinkelbedrijven zullen die stap zetten en hun openingstijden inkorten, denkt marketingexpert Paul Moers. "Want dit is wat arbeidskrapte met de economie doet. Iedereen schreeuwt om personeel, het is vechten om de medewerker."

Minder klanten

De kortere openingstijden hebben volgens IKEA zelf echter niets te maken met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, benadrukt een woordvoerder. Het heeft alles te maken met de omzet later op de avond. "We zien dat in de latere avonduren slechts een klein deel van de aankopen plaatsvindt. Ook komen steeds minder nieuwe klanten in de avond binnen."

Restaurants

De restaurants van IKEA gaan logischerwijs ook eerder dicht. Vanwege het ontbijt openen de restaurants al wel een uur of een half uur eerder dan de winkel. Dit verschilt per filiaal. De restaurants sluiten altijd een half uur voor sluitingstijd van de winkel zodat klanten nog rustig naar de kassa kunnen.