Waalse windmolen brengt Einsteinproject in gevaar

De Einstein Telescoop moet kilometers onder de grond om geen activiteiten op aarde te meten © ASPERA
De provincie Limburg heeft beroep ingesteld bij de Waalse overheid tegen een inmiddels verleende vergunning voor de bouw van een windturbine in Visé, pal aan de Limburgse grens bij Eijsden.
De bouw van die windmolen zou de komst van de Einstein Telescoop in Zuid-Limburg in gevaar brengen.

Trillingen

In een straal van 10 kilometer mogen namelijk geen windmolens worden neergezet, omdat anders de Einstein Telescoop last heeft van trillingen en onnauwkeurig wordt. De bouw van de windmolen kan het doorgaan van het project in gevaar brengen. Eerder haalde de provincie Limburg een streep door een windmolenproject in de regio Heerlen, omdat dat ook binnen de 10 kilometerzone zou worden uitgevoerd.
De provincie gaat tegen de bouw van de Waalse windmolen in beroep 'ter bescherming van de kandidatuur van de Einstein Telescoop', schrijven de Limburgse gedeputeerden Stephan Satijn en Lia Roefs vrijdag in een brief aan de Limburgse Staten. De provincie heeft het Rijk en de Nederlandse ambassade in Brussel van het bezwaar in kennis gesteld. Ook grensgemeente Eijsden - Margraten, de Vlaamse grensgemeente Voeren en het Vlaams Gewest stelden beroep in.

Drie tunnels

De telescoop bestaat uit onder meer drie tunnels van elk 10 kilometer lang, die een paar honderd meter onder de grond komen. Wetenschappers denken hiermee meer aan de weet te komen over het ontstaan van de aarde en het heelal. Maar om een kans te maken het prestigieuze project binnen te halen, moet er sprake zijn van een stabiele bodem. En juist die stabiliteit kan in gevaar gebracht worden door de bouw van grote windmolens in de buurt van de telescoop, vrezen Gedeputeerde Staten.

2025

De beslissing waar de Einstein Telescoop komt, wordt in 2025 verwacht. Tot die tijd willen GS alles wat binnen een straal van 10 kilometer de werking van de telescoop negatief kan beïnvloeden, tegenhouden. Provincie en Rijk praten nog met de Franstalige Belgen, die vlakbij de Limburgse grens zinkmijnen willen bouwen. Ook die zouden het doorgaan van het project in gevaar kunnen brengen. Ook met de Duitsers wordt gepraat over plannen in de buurt windmolens neer te zetten.