Ook Universiteit Maastricht start onderzoek naar hoogleraar

Universiteit Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
De Universiteit Maastricht is bezig met een onderzoek naar Machteld Marcelis, hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie. Dit vanwege meerdere meldingen die afgelopen zomer zijn binnengekomen.
Dat bevestigt de Universiteit Maastricht na berichtgeving van Omroep Brabant. Waarover de meldingen precies gaan, wil de universiteit niet zeggen. Maar bij de opleiding psychiatrie in Eindhoven, waar Marcelis hoofdopleider is, is er óók geklaagd: daar gaan de meldingen over een 'onveilig leerklimaat'.

'Onveilig leerklimaat'

De meldingen bij de GGzE in Eindhoven zijn gedaan door meerdere (oud-)artsen (in opleiding) die hebben samengewerkt met de hoogleraar. Hoewel de opleiding psychiatrie bij GGzE in Eindhoven door het onderzoek voorlopig is stilgelegd, blijft de hoogleraar voorlopig wel nog werken op de Universiteit Maastricht.

Sociale veiligheid

Volgens een woordvoerder is daar bewust voor gekozen. "De hoogleraar kan haar werk hangende het onderzoek continueren. In de afweging hierbij heeft het College van Bestuur zich ervan verzekerd dat de veiligheid van andere UM medewerkers niet in het geding zou kunnen komen of dat het lopende onderzoek hierdoor geschaad zou kunnen worden", aldus een woordvoerder.
Over de aard van de klachten over de hoogleraar doet de universiteit vanwege privacyoverwegingen geen mededelingen.

'Geschrokken'

Volgens Omroep Brabant heeft Marcelis eerder al laten weten 'geschrokken' te zijn. "Om het onderzoek naar de klachten niet te verstoren, wil ze verder niet ingaan op de kwestie", aldus de omroep.