Kosten voor bouwvergunning amper gestegen in Limburg

Het plaatsen van een dakkapel © iStock
In veel Nederlandse gemeenten moeten consumenten flink meer geld betalen voor een bouwvergunning. De meeste Limburgse gemeenten doen hier niet aan mee; zij verhogen deze zogeheten bouwleges niet of nauwelijks.
Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) in alle gemeenten.

Prijzen gelijk houden

In achttien gemeenten in Limburg blijven de kosten voor de vergunning van een kleine verbouwing, zoals het plaatsen van een dakkapel, exact gelijk. De meeste andere gemeenten voeren een kleine verhoging door van 1 of 2 procent.
Er zijn twee grote uitzonderingen binnen de provincie. Gennep is de enige gemeente die de kosten voor bouwleges verlaagd, met 2,6 procent. Leudal voert juist een flinke verhoging door, van ruim 27 procent.

Verschillen blijven groot

De verschillen voor de daadwerkelijke kosten zijn nog steeds heel groot binnen de Limburgse gemeenten. Zo betaal je in Roermond 'slechts' 185 euro voor een bouwvergunning voor een kleine verbouwing, terwijl je in Heerlen voor dezelfde vergunning maar liefst 620,70 moet neertellen. Gemiddeld ligt de prijs voor deze bouwleges in onze provincie op net iets meer dan 400 euro.

Vergunning voor nieuwbouw

Ook de vergunning voor nieuwbouw zijn landelijk flink toegenomen, meldt VEH. In 12 van de 345 onderzochte gemeenten betalen nieuwbouwkopers ten opzichte van een jaar geleden tien procent hogere vergunningskosten. Koplopers zijn Wormerland en Putten, gevolgd door Terschelling en Zeist. Daar betaal je al gauw 12.000 euro nog voordat met de bouw begonnen is.
In Limburg liggen de kosten bij lange na niet zo hoog. Hier moet je als nieuwbouwkoper gemiddeld 4.862 euro neertellen voor een vergunning. Dat is 20 euro meer dan vorig jaar: een stijging van 0,4 procent.

Duizenden euro's verschil

Ook voor de vergunning voor nieuwbouw zijn de verschillen groot. Zo betaal je in Weert nog geen 2.000 euro voor een bouwvergunning, terwijl je in Sittard-Geleen ruim 8.200 euro moet neertellen voordat je überhaupt kan beginnen met bouwen.
Gennep heeft als enige gemeente ook de kosten voor deze bouwleges verlaagd, van 3.426,65 euro naar 3.337,50 euro. Twintig Limburgse gemeenten hielden de prijs exact of nagenoeg gelijk. Grootste stijger is Leudal: van 4.058,23 euro naar 4.199,25 euro. Dat is een stijging van 3,5 procent.