Na verdrinking kind (3): dit zijn de regels over toezicht

Het kinderbadje van camping Huttopia in Herkenbosch © Jos van den Broek (L1)
In het zwembad in Herkenbosch waar woensdag een peuter verdronk, was geen toezicht. Dat was ook niet nodig omdat het zwembad minder dan 1,40 meter diep is. Volgens de regels is een badmeester dan niet verplicht.
In zwembad op het pas geopende vakantiepark De Meinweg van Huttopia verdronk een 3-jarig jongetje. Het kindje is nog gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. De politie gaat uit van een ongeval. Directeur Samuel Lafforest van Huttopia vindt het 'diep triest.'

Borden

Raymond Franssen, toezichthouder bij de provincie, vertelt dat bij dit soort zwembaden een badmeester niet verplicht is. "Bij een openbaar zwembad wel, maar hier gaat het om een semi-openbaar zwembad. Als het bad niet dieper is dan 1,40 meter is toezicht niet verplicht", vertelt Franssen. Het vakantiepark heeft wel borden rond het zwembad gehangen waarop staat dat ouders zelf toezicht moeten houden. Op het terrein zijn twee baden. Een met een diepte van 1,10 meter, de ander is 1,40 meter diep.
Onlangs heeft toezichthouder Franssen nog een controle uitgevoerd bij het zwembad. "Dat komt omdat het zwembad pas nieuw is", zegt hij. Ook tijdens de bouw heeft hij het bedrijf begeleid. "Bijvoorbeeld over welke materialen zijn toegestaan." Tijdens de laatste controle, op 11 augustus, voldeed alles aan de regels.

Familie

Directeur Samuel Lafforest van Huttopia vindt het ongeluk 'diep triest.' Verder wil de directeur niks kwijt. Het vakantiepark heeft contact met de familie van het verdronken kind. Het is het tweede ongeval in korte tijd. Een paar weken eerder werd een ander kind naar het ziekenhuis overgebracht nadat het te lang onder water bleef. In dat geval liep het ongeluk goed af, zegt Lafforest.
Volgens de directeur van het vakantiepark is het toeval dat zich twee keer in korte tijd een incident heeft voorgedaan. "Het is nu natuurlijk ook erg druk vanwege het vakantieseizoen." Ook Franssen denkt dat het toeval is. "Dit gebeurt ook bij grote, drukke zwembaden."