450 extra plekken crisisnoodopvang asielzoekers in Limburg

Drukte in aanmeldcentrum Ter Apel. © ANP
Alle veiligheidsregio's moeten 225 extra plekken als crisisnoodopvang inrichten voor asielzoekers. Dat betekent dat er in Limburg 450 extra plaatsen moeten komen.
Dat meldt RTL Nieuws op haar site. De Rijksoverheid betaalt deze crisisnoodopvang en alle kosten die daarmee samenhangen. Dat staat in een conceptakkoord tussen kabinet en gemeenten. De crisisopvang is tijdelijk; het is de bedoeling dat dit voor 1 januari 2023 is afgebouwd.

Woningen voor 20.000 statushouders

Gemeenten moeten daarnaast nog dit jaar woningen regelen voor 20.000 statushouders. Voor de eerste helft van volgend jaar gaat het nog eens om woningen voor 20.000 tot 24.000 mensen met een verblijfsstatus. Hoeveel van die woningen in Limburg geregeld moeten worden, is op dit moment nog niet bekend.

Aanmeldcentrum Ter Apel overvol

Er zijn veel erkende vluchtelingen die niet kunnen doorstromen naar reguliere woningen en daardoor te lang plekken in asielzoekerscentra bezetten. Door een tekort aan bedden in de azc's raakt ook het aanmeldcentrum in Ter Apel telkens overvol waardoor de afgelopen periode soms vele honderden nieuwe asielzoekers buiten sliepen. Er is hier grote maatschappelijke en politieke verontwaardiging over.
"We zullen met elkaar die druk op de opvang moeten verlichten, want de situatie in Ter Apel is onverteerbaar", zei Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting vrijdagmiddag. "Als je de beelden ziet van sommige situaties in de crisisnoodopvang, dat is niet hoe we het moeten doen in Nederland."

Achterstand door woningtekort

Gemeenten krijgen elkaar jaar een taakstelling om woningen te regelen voor asielzoekers. Daar was de afgelopen jaren ook al een achterstand in ontstaan, omdat er ook nog eens een woningtekort is. De taakstelling voor de tweede helft van dit jaar was oorspronkelijk woningen te regelen voor 13.500 statushouders. Dat zijn er nu dus 20.000 geworden.

Crisisnoodopvang in Horst

In Horst worden zo'n 150 asielzoekers opgevangen in veertig woonunits rond een paviljoentent. "Ten opzichte van een sporthal is het een stuk beter. Veel menselijker", vertelt coördinator Etienne van den Elzen. "We zorgen hier voor bed, bad, brood en bites. Internet is tegenwoordig ook een eerste levensbehoefte."
Horst laat zien dat de crisisnoodopvang ook op humane wijze kan. In de woonunits hebben de asielzoekers een plek om te slapen, vaak met een heel gezin in stapelbedden. De paviljoentent fungeert als woonkamer. "Het ziet er misschien heel luxe uit, maar dit is alles wat ze hebben. En je moet je voorstellen: hier zitten overdag ruim 150 mensen", stelt Van den Elzen.