'Sjiek preuve' in Mestreech: Preuvenemint van start gegaan

Minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Vivianne Heijnen op het Preuvenemint in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Het culinaire openluchtfestival Preuvenemint is donderdag na twee jaar weer van start gegaan op het Vrijthof in Maastricht.
Na twee geannuleerde edities door de coronapandemie, is de 39ste editie nu écht een feit. Vier dagen lang kunnen bezoekers op het Preuvenemint allerlei verschillende soorten culinaire gerechten proeven.

150.000 bezoekers

Verslaggever Jo Cortenraedt is erbij en volgens hem verwacht de organisatie de komende vier dagen in totaal 150.000 bezoekers te mogen verwelkomen. "Dat zijn er heel veel. Bij André Rieu zijn er per avond al zo'n 10.000 mensen. Als er dan donderdagavond al 20.000 tot 25.000 mensen komen, dan is het plein helemaal vol."
Overigens staan er deze editie wel drie stands minder dan de voorgaande editie: "Dat heeft te maken met corona en te weinig personeel voor de horeca. Het is overigens best gunstig, want er is nu meer plek tussen de stands", vertelt Cortenraedt. Verder moet het twintigtal culinaire deelnemers wel hun stoelen en tafels tot minstens 21:30 uur laten staan: "Zodat mensen echt kunnen eten, en dat het niet alleen een drankfestijn wordt."

Wopke Hoekstra

De meest opmerkelijke gast was donderdagmiddag minister Wopke Hoekstra. De CDA'er haalde onlangs de stikstofafspraken van het kabinet onderuit, dat uiteindelijk resulteerde in een politieke rel. In de video hieronder meer over zijn bezoek aan het culinaire festival.