Tweede hittegolf dit jaar in Limburg: 30 graden in Arcen

In Arcen steeg het kwik donderdagmiddag boven de 30 graden. © iStock
De tweede hittegolf in Limburg van dit jaar is een feit. Het kwik kwam donderdagmiddag boven de 30 graden uit in Arcen.
Dat meldt Meteo Limburg. "Voor een hittegolf moeten minimaal vijf dagen op rij zomers warm zijn met 25,0 graden en meer, en daarvan moeten er minimaal drie willekeurig in deze periode tropisch warm zijn met 30,0 graden en meer", laat Meteo Limburg op haar site weten.

Regionaal

Omdat dinsdag géén 30 graden werd gemeten bij de meetstations bij de luchthaven in Beek en in Ell, is er deze keer sprake van een regionale hittegolf bij Arcen.
Hittegolven zijn de laatste decennia behoorlijk toegenomen: "Over de afgelopen ruim dertig jaren waren er in Arcen 43 hittegolven, inclusief die van nu. Gedurende een periode van dertig jaren voor 1990 waren er in Noord-Limburg slechts 10 hittegolven", aldus Meteo Limburg. De meeste hittegolven komen voor in juli en augustus.
Het uitgebreide weerbericht voor de komende dagen is hier terug te lezen.

Onttrekkingsverbod van water

Donderdagochtend werd nog bekend dat er vanaf vrijdag een onttrekkingsverbod geldt van oppervlaktewater voor boeren in Midden- en Noord-Limburg.
Aanleiding voor dit besluit is de aanhoudende droogte. Er gold al een onttrekkingsverbod, maar daarbij werden uitzonderingen gemaakt voor onder andere fruitteelt en drinkwater voor vee. Die uitzonderingen vervallen nu in principe, al kunnen boeren op individuele basis toestemming op watergebruik aanvragen.