Maastrichtse hoogleraar Marcelis onder vuur

Universiteit Maastricht © iStock
Machteld Marcelis, hoogleraar aan Maastricht University, ligt onder vuur. Ze is tevens hoofdopleider van de opleiding psychiatrie bij de ggz Eindhoven, een functie die ze (tijdelijk) heeft moeten neerleggen na klachten over een onveilig leerklimaat.
Dat meldt Omroep Brabant.

Verscherpt toezicht

De regionale zender meldt dat de opleiding tijdelijk is stilgelegd na klachten van studenten over een onveilig leerklimaat. De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) heeft de opleiding onder verscherpt toezicht gesteld. De Eindhovense ggz (GGzE) tekent bezwaar aan tegen het besluit. De RGS hoorde enkele maanden geleden van de klachten. De registratiecommissie beoordeelt of de kwaliteit en veiligheid van medische opleidingen in orde is. Als opleidingen en opleiders aan de eisen voldoen, worden zij erkend door de RGS.

In september definitief besluit

De registratiecommissie heeft de licentie van GGzE voor de opleiding tot psychiatrie per 1 juli opgeschort. De opleiding mag voorlopig geen nieuwe studenten aannemen. Als de registratiecommissie bij haar besluit blijft, moeten de 25 artsen die nu worden opgeleid tot psychiater per 1 januari 2023 vertrekken.
Het onderzoek gaat tijdens de schorsing verder. Zo laat een woordvoerder van de registratiecommissie aan Omroep Brabant weten dat betrokkenen binnenkort worden gehoord. Een definitief besluit wordt naar verwachting medio september genomen.

Zwaarste middel

Volgens Omroep Brabant gaan de klachten onder andere over de samenwerking met hoofdopleider Machteld Marcelis. Zij is hoogleraar aan Maastricht University en heeft haar werk als hoofdopleider bij de GGzE tijdelijk neergelegd. Er is een vervanger aangesteld. Waar de klachten precies over gaan, wil de registratiecommissie niet kwijt. Wel zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant dat het schorsen van een opleiding 'zowat het zwaarste middel is' dat de registratiecommissie kan inzetten.

Geschrokken

Hoofdopleider en hoogleraar Marcelis laat in een korte reactie aan Omroep Brabant weten geschrokken te zijn van de "signalen over een onveilig opleidingsklimaat".