Onttrekkingsverbod water voor Noord- en Midden-Limburg

De aanhoudende droogte zorgt voor een sproeiverbod © iStock
Er komt een volledig onttrekkingsverbod van oppervlaktewater voor boeren in Noord- en Midden-Limburg. Het verbod gaat vrijdag om 12:00 uur in, zo meldt het Waterschap Limburg.
Aanleiding voor dit besluit is de aanhoudende droogte. Er gold al een onttrekkingsverbod, maar daarbij werden uitzonderingen gemaakt voor onder andere fruitteelt en drinkwater voor vee. Die uitzonderingen vervallen nu in principe, al kunnen boeren op individuele basis toestemming op watergebruik aanvragen.

Remmen

"De droogte in het land merken we allemaal, ook in Limburg", zegt Chrit Wolfhagen, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg. "We hebben al verschillende maatregelen genomen om water langer vast te houden. Zoals het plaatsen van pompen en verhuizen van vissen wegens droogval. Maar onze beken, vooral in Noord- en Midden-Limburg, hebben het zwaar en vallen in sommige gevallen droog. We willen met dit volledig onttrekkingsverbod verdere daling van het water in onze beken en het droogvallen van beken zoveel mogelijk remmen."

Van kracht

Voor de Swalm, Niers en Roer blijven wel uitzonderingen. Het op 5 augustus ingestelde, aangescherpte onttrekkingsverbod blijft daarvoor van kracht. Dat betekent dat wateronttrekking voor hard fruit is toegestaan tussen 10:00 en 20:00 uur. Voor niet hard fruit geldt het tijdstip tussen 20:00 uur en 10:00 uur.