L1mburg Centraal - Oekraïners 'vieren' Onafhankelijkheidsdag

L1mburg Centraal © iStock
Oekraïners in Limburg staan stil bij onafhankelijkheidsdag, natuur heeft de herfst al in de bol en meer Limburgs nieuws
L1mburg Centraal van woensdag 24 augustus 2022. Met de volgende onderwerpen:

Oekraïners in Limburg staan stil bij onafhankelijkheidsdag

Het is 24 augustus en dat is voor Oekraïne een belangrijke dag, de inwoners vieren hun onafhankelijkheid. Dit keer gebeurt dat zonder grote parades. In Kiev is wel kapotgeschoten Russisch oorlogsmaterieel bij elkaar gezet, als teken van de strijd. Oekraïners hier in Limburg staan uiteraard ook stil bij hun onafhankelijkheidsdag.

'Donaties voor Oekraïne blijven hard nodig'

De oorlog in Oekraïne begon exact een half jaar geleden en hulp voor de mensen daar is ook nu nog steeds nodig, zeker met de winter in het vooruitzicht. Dat zegt Bob Wouda uit Baexem die op dit moment weer bezig is om hulpgoederen in het land te krijgen waar zijn vrouw en twee kinderen nu verblijven. Wouda merkt wel dat er minder gedoneerd wordt.

Geen vervanger, dus huisarts kan niet op vakantie

Floor Seveke is huisarts in Valkenburg. Ze kan deze zomer niet op vakantie, omdat ze geen vervangend personeel kan vinden. Dus nu haar assistente op vakantie is, moet zij ook die taak op zich nemen.

Natuur heeft de herfst al in de bol

De mussen vallen van het dak. Deze zomer breekt hitterecords. Toch hebben de bomen al de herfst in de bol. In het bos van Afferden is het goed te zien. De zomerse kleuren hebben plaats gemaakt voor die van de herfst.

Limburg Festival in het bos

De hele week viert het Limburg Festival zijn veertigste verjaardag, met veel voorstellingen op speciale locaties, zoals in het bos vlakbij Tungelroy. De 26-jarige Sia Cyrroes speelde daar onder de snikhete zon de voorstelling Zandloper.

Sterren van morgen: wielrenner Yentl Ruijgh

In de serie 'Sterren van morgen' volgt sportverslaggever Kim Langeslag de Limburgse sporttalenten van de toekomst. Waar dromen ze van en wie zijn hun grote voorbeelden? Vandaag de 14-jarige Yentl Ruijgh, de zoon van oud-profrenner Rob. Hij is een vlieggewichtje in het peloton, maar even fanatiek als zijn vader.