Hitte veroorzaakt nu al herfstverschijnselen

De droogte is zichtbaar in het Bergerbos in Afferden © L1
Opnieuw steeg het kwik hoger dan 30 graden en dat betekent de zoveelste zomerse dag dit jaar. En waar mensen nog volop in de zomer-modus zitten, daar is de natuur al een stapje verder. De eerste tekenen van herfst zijn namelijk al zichtbaar. Zo ook in natuurgebied het Bergerbos in Afferden.
Boswachter Andy Liebrand van Staatsbosbeheer ziet dat de natuur voorloopt. Hij raapt enkele eikeltjes van de grond, ongewoon, zo vroeg al in het jaar. "Ze zijn heel klein dit jaar en beginnen al een beetje bruin te worden. Dit is echt een maand eerder dan normaal." De oorzaak is het tekort aan water. Bomen laten de bladeren vallen omdat ze zichzelf beschermen.

Eikenbomen

Het is volgens Liebrand niet alleen te zien aan de eikeltjes. Ook aan de vele bladeren die al vallen. "Collega's van mij zeiden dat er al vele beukenbomen hun blad aan het verliezen zijn." Hij ziet het ook aan de eikenbomen in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in het Bergerbos. "Hier staan twee eiken naast elkaar. Een heeft voldoende water en de bladeren zijn nog groen, de ander heeft het zwaar en daarvan zijn de bladeren verschrompeld en groenbruin gekleurd. Deze boom laat die bladeren vallen om te overleven."
De droogte en hitte zijn niet goed voor de natuur, maar hoe groot de schade echt wordt is moeilijk in te schatten", zegt de boswachter. "Een eik kan best wel een keer verschrompelen, maar als het te vaak gebeurt dan moeten we ons toch wel zorgen maken."

Droogte

Dat de herfst eerder zijn intrede doet wil overigens niet zeggen dat de bekende herfstverschijnselen eerder te zien zullen zijn, zoals de paddenstoelen. "De paddenstoelen komen juist naar boven als het heel vochtig is. Als het droog blijft kunnen we de paddenstoelenherfst ook wel vergeten.