Ophef rondom verwijderen wandschildering Reuver

De deels verwijderde muurschildering in Reuver waar ophef over is ontstaan © Omroep P&M
Het plotseling verwijderen van een deel van een muurschildering van Maurice Lenders heeft tot woede geleid bij de kunstenaar. Hij eist een schadevergoeding van de nieuwe eigenaar van het pand, die zich van geen kwaad bewust is.
Al 29 jaar was het enorme kunstwerk van Leenders een blikvanger in Reuver. Totdat Leenders kortgeleden erlangs liep en zag dat een deel was verwijderd. "Schandalig, dat had niet gemogen", reageert de kunstenaar. "Ik had daarvoor geen toestemming gegeven."

Geen vergunning nodig

De nieuwe eigenaar van het pand, het IT-bedrijf Roro, had het deels laten weghalen. "We hebben het pand bouwkundig laten keuren", zegt Tom Schatorie van Roro. "In de muurschildering zaten scheuren en er vallen brokstukken uit. Daarop hebben we contact gezocht met de monumentencommissie van de gemeente Beesel. We hoorden dat de schildering niet bij de monumentale status van het pand hoorde, dus dat we niet vergunningplichtig waren om enige aanpassing te doen."

Toch vergunning nodig

Inmiddels is de monumentencommissie op haar eigen woorden teruggekomen. De gemeente geeft in een reactie aan de verwarring te snappen en gaat onderzoeken hoe het mis heeft kunnen gaan. Ondertussen heeft Leenders een bureau in de arm genomen dat de rechten van kunstenaars beschermt. Leenders eist via hen een schadevergoeding.