Video: ‘Oekraïne heeft nog steeds hulp nodig’

Bob Wouda sorteert hulpgoederen voor Oekraïne. © L1 (Gerard Pansier)
De oorlog in Oekraïne begon een half jaar geleden en hulp voor de mensen daar is ook nu nog steeds nodig, zeker met de winter in het vooruitzicht.
Dat zegt Bob Wouda uit Baexem die op dit moment weer bezig is om hulpgoederen in het land te krijgen waar zijn vrouw en twee kinderen nu nog zitten.

Kleine dorpen

Volgens Wouda ebt de aandacht voor de oorlog weg en daarmee ook de bereidheid van mensen om bij te dragen aan hulpacties. “Nederland heeft wel 161 miljoen opgehaald in het begin van de oorlog. En nu? Ik heb daar geen Rode Kruis gezien. Natuurlijk zal het Rode Kruis best daar goede dingen doen. Maar de hulpverlening in de kleine dorpen die is ook erg belangrijk", laat Wouda weten.

Huizen kapot en geen eten

Wouda is even terug in Nederland. Zijn tijdelijke huis in Baexem is niet alleen het kantoor van de stichting. Het is ook een grote opslag voor hulpgoederen. "Veel oudere mensen zijn niet gevlucht. Die willen hun huis daar niet in de steek laten. Maar die huizen zijn helemaal kapot geschoten. De mensen hebben niets te eten", zegt hij.
Vooral medische goederen, slaapzakken, dekbedden en dekens zijn zeer welkom. De spullen worden verzameld in Roggel waar de stichting ook een opslag- en inleverpunt heeft voor hulpgoederen.

Afspraken met Oekraïense instanties

De afgelopen maanden was Wouda niet alleen in Oekraïne om bij zijn gezin te zijn en daar hulp te bieden, maar ook om afspraken te maken met belangrijke instanties om de hulpgoederen makkelijker op de juiste plek te krijgen. Het wordt volgens hem wel nog moeilijk de spullen vervoerd te krijgen. “Het kost geld. Wie wil een vrachtwagen ter beschikking stellen met chauffeur? Naar Kiev toe is het 2000 kilometer rijden”, volgens Wouda.
Eind volgende maand hoopt Wouda weer richting Oekraïne te gaan met een lading hulpgoederen. Mensen die iets willen doneren kunnen contact met Bob Wouda opnemen via de stichting Platform Nederland-Oekraïne.