Westhoff: 'Geen associatie met Baudets woorden over Poetin'

Partijleider Thierry Baudet sprak tijdens een symposium van Forum voor Democratie over de oorlog in Oekraïne. © ANP
Vanwege de pro-Russische uitspraken van Thierry Baudet, de voorman van Forum voor Democratie (FvD), heeft Statenlid Roel Westhoff zijn lidmaatschap begin deze week opgezegd.
De FvD in Limburg heeft Westhoff woensdag uit de Statenfractie gezet. "Na overleg ben ik uit de fractie gestapt. Er is geen sprake van onenigheid", legt Westhoff uit.

Uitspraken FvD-voorman

Naar eigen zeggen kan Westhoff zich niet vinden in de uitspraken van Thierry Baudet over de Russische president Vladimir Poetin. "Ik denk echt dat hij een held en een vechter voor de Westerse cultuur is. Wat hij in Oekraïne doet, is goed", zei de Fvd-leider in een interview.
"Ik kan mij daar niet in vinden. Ik wil niet geassocieerd worden met Baudets woorden dat Poetin een held is. Dat hoort niet bij mij", vertelt Westhoff. De oorlog in Oekraïne duurt nu al bijna zes maanden, de schade aan het land is enorm en er zijn vele slachtoffers gevallen. Ook de Vlaamse viroloog Marc van Ranst haalde uit naar Baudet vanwege zijn uitspraken.

Weg bij de partij

Het is overigens niet de eerste keer dat politici zich afkeren van de partij van Baudet. Theo Hiddema, oud-vertrouweling van Baudet, stapte dit jaar uit de fractie van FvD in de Eerste Kamer. In Limburg verlieten Marcel Thewissen (SVL), Hans Reuser (SVL), Bart Smeets (SVL) en Ruud Burlet (JA21) de partij.

'Onafhankelijk Statenlid'

Volgens de Limburgse tak van de FvD zou Westhoff buiten het medeweten van Forum het gesprek zijn aangegaan met andere partijen. "Voor nu wil ik kijken hoe het gaat. Vooralsnog ga ik als onafhankelijk Statenlid verder", aldus Westhoff. Fractievoorzitter Ruby Driessen was niet direct bereikbaar voor een reactie.