Provincie blij met verlenging eerste opkoopregeling boeren

Stockfoto © iStock
De provincie Limburg is er blij mee dat de eerste opkoopronde voor veebedrijven is verlengd tot 1 december.
Aanvankelijk zou de regeling verlopen op 4 september, maar nu krijgen boeren dus langer de tijd om na te denken of ze akkoord gaan met de regeling.

MGO-regeling

De opkoopregeling is de zogenoemde MGO-regeling. Het is de eerste regeling waarbij boeren vrijwillig ervoor kunnen kiezen om te stoppen met hun bedrijf in ruil voor een aanzienlijk geldbedrag. De veestapel moet inkrimpen om de stikstofdoelen van 2030 te halen. In Limburg meldden zich het afgelopen anderhalf jaar 43 boeren voor die regeling. Zij zouden in eerste instantie voor 4 september moeten tekenen, maar krijgen nu meer bedenktijd. Iets waar gedeputeerde Geert Gabriëls al vaker voor heeft gepleit bij minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof.

Maatwerk

"We zijn dan ook heel blij met de beslissing van de minister. Met 43 aanmeldingen hebben we het grootste aantal aanmeldingen van alle provincies. We hebben met alle boeren diverse gesprekken gehad en we merken dat de offertes echt maatwerk zijn, waar veel tijd aan is besteed", zegt een woordvoerder van de gedeputeerde.

Vakantie

Inmiddels hebben alle boeren een contract gekregen. Een woordvoerder zegt dat de extra tijd heel handig kan zijn voor de boeren. "Sommige boeren hebben hun contract gekregen tijdens de vakantie en zij moeten het natuurlijk rustig kunnen nalezen want het is een grote stap, zowel voor hun bedrijf als privé. Zij willen daarover misschien ook nog wel overleggen met adviseurs en die hebben natuurlijk ook vakantie gehad. Dus dit geeft hen meer tijd en we kunnen eventuele vragen rustig beantwoorden of uitzoeken."

Flinke opgave

De laatste contracten zijn de afgelopen weken verstuurd naar de boeren. "Het was een flinke opgave, ook voor de ambtenaren. Sommige ambtenaren konden ook niet op vakantie." De woordvoerder verwacht dat op korte termijn het eerste contract wordt getekend.

Tweede regeling

Een tweede regeling leek op komst, maar de zogenaamde MGA2-regeling staat volgens NRC op de tocht. Volgens de krant komt de uitkoopregeling niet van de grond omdat het ongeoorloofde staatssteun kan zijn. Ten opzichte van de eerste regeling mogen boeren in de tweede regeling wel een agrarisch bedrijf elders opstarten. Vanuit Brussel is nu de vrees dat uitgekochte Nederlandse boeren in het buitenland opstarten, waardoor lokale boeren van de markt wordt gedrukt, schrijft NRC. Mede daarom is nu de eerste regeling verlengd. Van der Wal bevestigt het verhaal van NRC woensdag aan ANP.

'Woest aantrekkelijk'

Minister Van der Wal noemde de tweede regeling eerder "woest aantrekkelijk". Maar volgens de provincie betekent dat niet dat alle boeren sowieso meer krijgen in de tweede regeling. "Dat wordt veel geïnsinueerd, maar dat is een andere soort regeling met andere voorwaarden. Voor sommige boeren is de eerste regeling beter dan de tweede. Dat heeft onder meer te maken met de grootte en de uitstoot van elk afzonderlijk bedrijf", aldus de woordvoerder. Ook kiezen boeren soms voor duidelijkheid. "We hebben nu een boer in de procedure die twee ton meer kan krijgen in de tweede regeling, maar er toch voor kiest om mee te gaan in de eerste regeling."