CBS: economische groei in Limburg zichtbaar

Stockfoto. © iStock
De economie in Limburg is in het tweede kwartaal van 2022 gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.
Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Meer dan 4 procent

Limburg zag de economie met 4 tot 5 procent toenemen. De economie in Noord-Holland en Zeeland is in het afgelopen kwartaal het hardst gegroeid van alle regio's in Nederland. De provincies in Noord-Nederland lieten juist de kleinste groei zien.

Coronamaatregelen

Vorige week berichtte het statistiekbureau al dat de Nederlandse economie met 5,3 procent was gegroeid. Dat kwam doordat er in het eerste kwartaal van vorig jaar nog nog ingrijpende coronamaatregelen van kracht waren die een rem gooiden op de groei.

Elders in Nederland

In Noord-Holland kwam de economische groei uit op 10 procent, gevolgd door Zeeland (plus 8 procent) en Noord-Brabant (plus 5 procent). Haarlemmermeer en Amsterdam zorgden voor de bovengemiddelde groei in Noord-Holland. De economie van Haarlemmermeer groeide het sterkst, met ongeveer 21 procent. Dat kwam door het toegenomen vliegverkeer op Schiphol ten opzichte van een jaar geleden, toen er nog reisbeperkingen golden.

Horeca en industrie

"De groei in Zeeland kwam vooral doordat de hele provincie profiteerde van het aantrekken van de horeca. Daarnaast zorgde ook de industrie in Zeeuws-Vlaanderen ervoor dat de groei in Zeeland boven het landelijke cijfer uitkwam", aldus het CBS. Noord-Brabant deed het vooral goed door het aantrekken van de industrie in Zuidoost-Noord-Brabant.

Noordelijke provincies

In Groningen, Friesland en Drenthe is de economie met slechts 3 tot 4 procent toegenomen. De beperkte groei in Groningen kwam voornamelijk door het terugschroeven van de aardgaswinning.