Versoberde dienstregeling NS: weinig gevolgen voor Limburg

Een intercity op het station van Sittard. © Istock
De Nederlandse Spoorwegen (NS) zetten vanwege personeelstekorten in 2023 een tiende minder treinen in. Toch blijven de gevolgen voor Limburg beperkt.
Dat meldt de NS dinsdagmiddag aan L1.

Stapsgewijze invoering

Vanaf 5 september voert de vervoerder al verschillende landelijke wijzigingen door. "De sprinter tussen Weert en Tilburg Universiteit gaat dan in het weekend één keer per uur rijden", vertelt een woordvoerder. Nu is dat nog elk half uur.
Daarnaast zal de intercity naar het noorden vanuit Heerlen vanaf dat moment eindigen in Eindhoven. Reizigers die verder willen, moeten daar overstappen op een andere trein.

Sobere dienstregeling

Per 11 december gaat de nieuwe dienstregeling van 2023 van start. Dan komt er voor Limburgers een lichte verbetering: van maandag tot en met donderdag rijden de intercity's vanuit Heerlen wel gewoon door naar het noorden. Op de andere dagen blijft het overstappen.

Personeelstekort

Volgens NS is de huidige dienstregeling nog gebaseerd op de verwachte 'forse' reizigersgroei uit 2019. "De wereld ziet er nu echt anders uit", zegt waarnemend president-directeur van de NS Bert Groenewegen. Hij ziet dat de huidige dienstverlening met het tekort aan collega’s niet volledig kan worden waargemaakt.
Dat zorgt voor uitval van treinen, teleurstellingen bij reizigers en een te hoge werkdruk. Aanpassingen in de dienstregeling zijn volgens hem daarom noodzakelijk, om "collega’s weer meer ruimte te geven om weer op een normale manier hun werk te kunnen doen."

'Echt vervelend'

"In Limburg valt het mee", reageert de woordvoerder. "Maar het is echt vervelend. We willen eigenlijk natuurlijk alleen maar meer treinen laten rijden."
Op landelijk niveau is de inperking beter te merken. Zo gaat de avonddienstregeling vanaf september in om 20:00 uur, waar dat eerst 22:00 uur was. En vanaf december rijden er in de vrijdagspits bijvoorbeeld minder intercity's per uur.