Muzikale erfenis Koos Timp terug in Venlo

Aan de keukentafel bij Ferdinand Timp © Maarten Bastiaens
Het archief van de Venlose liedjesschrijver Koos Timp is terug in Venlo. Zoon Ferdinand heeft de muzikale erfenis van de in 1988 overleden Timp geschonken aan de Venloosche Platekas.
Als de naam Koos Timp niet direct een lampje doet branden, dan doet zijn muzikale oeuvre dat wel. Timp is de schrijver van onder meer Vastelaovend in Venlo en Stina... doot de deur aop. Hoewel de Venloosche Platekas met een ander doel in het leven is geroepen, weet Tom Doesborg zeker dat het archief in goede handen is. "Wij zullen zorgen dat het bij mensen in handen komt die er tot in lengte van jaren voor zullen zorgen."

Vlaanderen

Om het archief in Venlose handen te krijgen, moet de Venlose Platekas naar het Belgische As, op zo'n tien minuten rijden van Genk. Zoon Ferdinand is daar woonachtig en hij ontvangt de Venloosche Platekas met open armen. "Ik heb de spullen van mijn vader al lange tijd in eigen bezit. Maar ik ben zelf op leeftijd en ik wil voorkomen dat het archief van mijn vader bij het vuilnis belandt", aldus de 74-jarige Ferdinand Timp.

Archief

Het archief telt stapels klappers bestaande uit handgeschreven teksten, bladmuziek en liedjesboekjes. Teksten van gerenommeerde krakers als Stina... doot de deur aop, Blauwe auge en De Nieje Prins liggen op tafel. "Originele teksten van liedjes die we niet eens kenden, horen in mijn ogen gewoon in het archief", aldus Doesborg aan de keukentafel bij Timp. "In het gemeentearchief ligt een soortgelijk archief van Frans Boermans. Deze stukken passen daar perfect bij."

Koos Timp (1909-1988)

Koos Timp werd in 1909 geboren in Jutphaas als zoon van een wachtmeester van de huzaren. Taal was de grote passie van Timp en hij begon al vroeg met schrijven. Naast gedichten rolden er tientallen winnende vastelaovesleedjes uit de pen van Timp. Zo won hij in 1948 voor het eerst bij Jocus met het lied Vastelaovend in Venlo.