Juweliersmedewerker leefde luxe leven van gestolen Rolexen

Een medewerker van een Maastrichste juwelier drukte zeker vijftien Rolex-horloges achterover. © ANP
Een inmiddels 22-jarige man uit Maastricht heeft zeker vijftien Rolex-horloges en verschillende sieraden gestolen van de juwelier bij wie hij werkte. Van de opbrengst financierde hij een luxe levensstijl en zijn gokverslaving.
De twintiger heeft volgens justitie ruim 124.000 euro 'verdiend' met het verkopen van de gestolen goederen.

Horloges verdwenen

In 2018 en 2019 werkte hij voor de juwelier in het centrum van Maastricht. Eind 2019 merkte de eigenaar van de zaak dat er dure horloges ontbraken uit zijn voorraad. Er bleken ook sieraden ter waarde van ruim 3.000 euro verdwenen. Omdat dure sieraden zijn voorzien van een serienummer, kon de politie gericht zoeken in het Digitaal Opkopers Register.

Leven als een koning

Uit die zoekronde bleek dat de gestolen waar was verkocht aan verschillende juweliers in het zuiden van Limburg, maar ook aan een bekende webwinkel en een Amsterdamse juwelier. Het onderzoek bracht de politie uiteindelijk bij de jonge Maastrichtenaar.
De oud-medewerker van de Maastrichtse juwelier bleek op vakantie te zijn geweest naar Bali en Mallorca. Daar leefde hij als een koning. Hij feestte in vip-lounges, dronk flessen champagne van duizend euro en bestelde op één avond liefst 65 flessen drank.
Een medewerker van een Maastrichste juwelier drukte zeker vijftien Rolex-horloges achterover. © ANP

Heel jong en dom

Dit alles leverde een strafdossier van ruim vierhonderd pagina's op. "Ik was heel jong en dom", heeft de twintiger zelf verklaard. Hij heeft toegegeven dat hij horloges heeft gestolen en doorverkocht, al claimt hij niet te weten hoeveel het er precies waren. "Maar als uit onderzoek blijkt dat het er vijftien waren, dan zal dat zo zijn. Ik schaam me er heel erg voor."

Vijf maanden cel

Zijn spijt en schaamte komen voor de politierechter in Maastricht te laat. Dat er een gasdruk- en een luchtdrukwapen bij de man zijn gevonden, werkt ook niet in zijn voordeel. De rechter veroordeelde de Maastrichtenaar dinsdag tot vijf maanden gevangenisstraf. Daarnaast moet de man de schade van ruim 124.000 euro terugbetalen.
"Uw werkgever moet erop kunnen vertrouwen dat u eerlijk werk levert. En wat doet u? Van al dat geld gaat u op vakantie, hangt de grote jongen uit, bestelt voor duizenden euro's aan drank en dat allemaal van andermans centen. Ik vind het volstrekt onjuist", zei de rechter.

Koos Misdrijfloos

Sjoerd van Berge Henegouwen, advocaat van de horlogedief, vindt een lagere straf op zijn plaats. "Cliënt is een Koos Misdrijfloos, heeft een blanco strafblad. Hij was ook heel jong. Daarnaast is het onduidelijk voor welke horloges hij nou precies vervolgd is. In de eerste aangifte gaat het om twintig horloges, later zijn het er weer meer. Deze tenlastelegging is een Sudoku-puzzel waar niemand uitkomt."
De veroordeelde horlogedief gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.