Caravan stallen? Een jaar op de wachtlijst is niet gek

Een stalling vinden voor de caravan is een hele klus © iStock
Nederlanders zijn van oudsher dol op campers, caravans en vouwwagens. Sinds de coronapandemie is de vraag verder toegenomen. Nu de zomervakantie op zijn einde loopt, ontstaat er een probleem: want waar stal je je caravan of camper?
Het was een buitenkansje dat Pol Bischoff (64) niet kon laten lopen. Iemand wilde tegen een mooie prijs graag van hem het terrein overnemen waarop momenteel Stalling Gronsveld is gevestigd. Goed nieuws voor Bischoff, die binnenkort van zijn pensioen gaat genieten. Slechts nieuws voor zijn vele klanten. Maar liefst 750 caravans, campers en vouwwagens hebben allemaal een plek in de grote loodsen. De eigenaars daarvan moeten moeten op zoek naar een nieuwe plek. Geen eenvoudige opgave, want er dreigde al een tekort aan stallingsplekken.

Druk op de stallingen

Exact 576.427 caravans en campers stonden er in 2021 in Nederland geregistreerd en dat aantal blijft toenemen. Door de onzekerheid en reisbeperkingen tijdens de coronacrisis was een verre vliegreis voor veel Nederlanders geen optie. De aanschaf van een camper of caravan bleek een mooi alternatief. "De druk op de stallingen is daardoor toegenomen", zegt Bischoff. "We hebben al jaren een volledige bezetting. Hoe kleiner je vouwwagen of caravan, hoe groter de kans dat je die bij ons kon stallen. Maar we hanteerden in principe een wachtlijst van maximaal een jaar."

Randstedelingen stallen in Limburg

Een caravan of camper stallen in de openlucht, bijvoorbeeld op een groot weiland van een boer of bij een jachthaven, is vaak mogelijk. Een plek vinden in een overdekte stalling - waar de meeste eigenaren een voorkeur voor hebben - is een stuk lastiger. "Mensen uit de Randstad komen massaal naar Limburg om hun caravan of camper hier te stallen, omdat er bij hun geen plek beschikbaar is", zegt Roy Lexus van A2 Campeercentrum in Gronsveld. "Ja, het is een mooi verdienmodel, maar als staller komt er ook een hoop bij kijken. Je moet uiteraard al je verzekeringen op orde hebben en je hebt genoeg ruimte nodig."

Er op uit

Daarover hoeft Pol Bischoff zich binnenkort geen zorgen meer te maken. Nog een ruime maand en dan sluit hij zijn bedrijf voorgoed. "Dan wil ik er zelf meer met de camper op uit gaan trekken", zegt hij. "Na al die jaren zie ik campers en caravans nog steeds als een hobby. Ik ben elke dag fluitend naar mijn werk gegaan."