Voedselbanken bezorgd: ook mensen met werk vragen hulp

De inflatie baart de Limburgse voedselbanken grote zorgen © Istock
De voedselbanken in Limburg maken zich grote zorgen over de inflatie en de toestroom van nieuwe klanten.
Volgens Gerda van Stelten van de Voedselbank Limburg-Noord melden zich nu ook mensen met een baan en ouderen voor voedselhulp.

Modaal

"Mensen met een modaal inkomen of AOW'ers, die zagen we eerst niet", zegt ze in de Nieuwsshow op L1 Radio. "Maar mensen die een nieuw energiecontract hebben moeten afsluiten, zijn ineens honderden euro's per maand meer kwijt." Normaal gesproken hebben de voedselbanken ook een 'zomerdip' waarin er minder mensen voor hulp komen. "Daarvan was dit jaar geen sprake."

Eerst spaargeld

De instroom van nieuwkomers gaat langzaam, legt ze uit. "Mensen maken eerst hun spaargeld en reserves op en kloppen pas daarna bij ons aan. En er is ook nog veel schaamte, vooral bij ouderen. Zij durven hun handje niet op te houden, zij eten nog liever een droge boterham."

Minister

De zes Limburgse voedselbanken hebben maandagavond overleg gehad met Voedselbank Nederland over de economische situatie. Die laatste overlegt deze week met minister Carola Schouten van Armoedebeleid. "Als Den Haag niks doet, moeten we echt gaan nadenken hoe we de voedselbanken overeind houden. We zijn bang dat er anders wachtlijsten komen voor de mensen die voedselhulp nodig hebben", aldus Van Stelten.

Minder aanvoer

Ook aan de aanvoerkant beginnen er problemen te ontstaan. "We zien dat bijvoorbeeld winkels en bakkers steeds zuiniger zijn. Ze kopen minder in en doen spullen sneller in een aanbieding voor de uiterste verkoopdatum. Daardoor gaat er minder naar ons", vertelt de Noord-Limburgse voedselbankhouder. "Daar heb ik alle begrip voor, maar voor ons is het lastig. En omdat we bij de voedselbank samen eerlijk alles delen, worden de pakketten op deze manier wel steeds kleiner."

Groente en fruit

De problemen in Limburg zijn nog niet zo groot als in de Randstad, waar de toestroom van nieuwe klanten al een stuk hoger is. "Wat daar gebeurt, gebeurt bij ons normaalgesproken ook. Alleen dan iets later", gaat Van Stelten verder. "Het voordeel is ook dat wij in een agrarisch gebied zitten met meer aanvoer van groente en fruit. Maar dat seizoen duurt niet meer zo lang."

Den Haag

Het is volgens Van Stelten de regering om snel maatregelen te nemen om meer ellende te voorkomen. Ze is vooral bang voor wachtlijsten. "Stel je voor: je komt in de problemen, je eet je spaargeld op, en uiteindelijk besluit je om je aan te melden voor de voedselbank. Die stap is al zo moeilijk, je moet echt niet willen dat zulke mensen op een wachtlijst komen. Ik hoop dat Den Haag snel verstandig wordt."