Minister Van der Wal: nuttig om in te zoomen op grensgebied

Voor Duitsland en België gelden andere stikstofregels © iStock
Voor minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) is het "nuttig om echt in te zoomen op de grensgebieden". Dat zei ze na afloop van het bezoek aan een melkveehouder in Haaksbergen.
Eerder op de dag was ze bij een melkveehouder in Lattrop en ze sluit haar werkbezoeken later vanavond af bij een melkveehouderij in Huppel (Winterswijk).

Samenwerking versterken

"We moeten hier maatwerk bieden en de samenwerking met Duitsland versterken", zei Van der Wal. Ze benadrukte dat de doelen die het kabinet heeft gesteld - vijftig procent stikstofreductie in 2030 - gehaald moeten worden. "Daar gaan we alles aan doen, maar we bieden wel maatwerk per gebied omdat ieder gebied zo anders is. Dat zal ook hier gebeuren."

Duitse uitstoot

Volgens de Overijsselse gedeputeerde voor Landbouw en Natuur, Gert Harm ten Bolscher, is de problematiek van de emissie van Duitsland voor de agrariërs in de grensstreek tijdens het werkbezoek "heel goed onder de aandacht gebracht". Ook al zouden alle agrarische activiteiten in deze grensregio worden weggehaald, dan nog wordt de stikstofreductie niet gehaald, vanwege de uitstoot vanuit Duitsland. Hij is blij dat de minister heeft aangegeven ruimte te willen bieden aan maatwerk voor deze gebieden.

Eddie Vedders

Melkveehouder Eddie Vedders, op wiens bedrijf Van der Wal op werkbezoek was, noemde de houding van de bewindsvrouw 'positief, maar wel vasthoudend aan het kabinetsbeleid.' Hij maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de stikstofplannen. "In dit gebied moeten veertig boeren 70 procent reduceren." De bedrijven liggen dicht bij drie Natura 2000-gebieden. Vedders maakt zich niet alleen zorgen over zijn eigen opvolging, maar ook over de gevolgen voor het dorp, de school en de leefomgeving.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!