VVD-afdelingen in gesprek met Kamerlid over asielcrisis

Stockfoto © iStock
De Limburgse VVD-afdelingen gaan komende woensdag in gesprek met VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans.
Brekelmans reageert daarmee op de brandbrief die de Limburgse VVD-afdelingen anderhalve week geleden verstuurden aan de VVD-Kamerfractie.

Brandbrief

In die brandbrief, gesteund door 16 Limburgse afdelingen schreven de VVD'ers dat "gemeenten en provincies mede-eigenaar zijn geworden van een probleem waar ze niet om gevraagd hebben." Ook waren ze het niet eens met het plan om gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen, zoals is gebeurd in het Overijsselse Tubbergen. De brief werd afgesloten met een verzoek om in gesprek te gaan. Dat verzoek wordt nu ingewilligd door Kamerlid Ruben Brekelmans.

Toezeggingen

Organisator van het gesprek, Teun Heldens van de VVD Peel en Maas, hoopt op een goed gesprek en gaat ook met een doel het gesprek in: "We willen bereiken dat de VVD harder op de trom gaat slaan. We hopen uiteraard op toezeggingen door Ruben Brekelmans, maar we hebben niet direct de verwachting de problemen even te kunnen oplossen. Op dit moment is het in ieder geval dweilen met de kraan open."

Noord-Holland

De Limburgse oproep kreeg maandag een vervolg door een brandbrief door 24 fractievoorzitters van VVD-afdelingen uit Noord-Hollandse gemeenten. Er zijn al langere tijd problemen met de doorstroom van de asielzoekers. In het aanmeldcentrum in Ter Apel is het zeer druk omdat asielzoekers niet doorstromen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huisvesting van asielzoekers, maar dat proces loopt vast omdat gemeenten het niet lukt.