Schoorsteenvegers razend druk: 'Energieprijzen torenhoog'

Schoorsteenveger op dak in Munstergeleen © L1 (Sjors Abeling)
Schoorsteenvegers hebben het extreem druk deze zomer. De hoge gas- en energieprijzen zorgen er voor dat steeds meer mensen een pellet- of houtkachel aanschaffen.
"Mijn telefoon staat niet meer stil," vertelt schoorsteenveger Ed Haex uit Geleen.

Wachttijden

Normaal krijgt Ed in de zomer vijf tot tien telefoontjes per week, nu zijn dat er tien per dag. "Je merkt dat iedereen voor de winter klaar wil zijn", aldus Haex, "en daarom lopen de wachttijden op."
Naast het schoonmaken van de schouwen van zijn vaste klanten krijgt de Geleense schoorsteenveger ook veel aanvragen voor nieuwe schoorstenen.

Pelletkachel

Een van zijn klanten is Thuur Rodigas uit Bunde. In zijn huis is een pelletkachel geplaatst. "In het voorjaar, toen de gasprijzen begonnen te stijgen, hebben we er eentje besteld", zegt Rodigas. "De energieprijzen zijn torenhoog en je wilt toch de kosten een beetje in de hand blijven houden", aldus Rodigas. "Wij hopen hiermee de kosten toch op z'n minst te halveren deze winter."

Gasprijs

Maandagochtend steeg de gasprijs op de Amsterdamse beurs met bijna 17 procent. Voor één megawattuur gas betalen grote afnemers en energiebedrijven inmiddels 285 euro. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van drie maanden geleden en bijna twaalf keer hoger dan wat voorheen normaal was.

Hout

Naast pelletkachels wordt er ook nog steeds vaak voor houtkachels gekozen. Sandra Lommelen uit Munstergeleen liet er drie jaar geleden eentje installeren. "Ik vind het vooral gezellige warmte, maar ben nu wel blij dat ik hem heb, want ik bespaar natuurlijk wel veel gas", vertelt ze.
Of Lommelen de hele winter door kan stoken met haar houtkachel is nog maar de vraag, want haar houtvoorraad is niet groot genoeg. "Het ligt er een beetje aan hoe koud de winter wordt, maar ik ben bang dat ik niet ga redden." Momenteel is er een run op kachelhout. "Hout is goud zeggen ze, het is enorm duur geworden, dus we zullen wel zien."