Video: Hobbyist wint hoofdprijs grootste koi-event in Arcen

De Holland Koi Show is het grootste koi-evenement ter wereld © Guus Benders (L1)
‘s Werelds grootste koi-event was afgelopen weekend weer in de Arcense Kasteeltuinen. De Holland Koi Show is een plek waar je alles kunt kopen wat te maken heeft met koikarpers, maar is ook een wedstrijd.
In totaal 620 vissen dongen mee om een prijs. En 272 vissen kregen er ook daadwerkelijk eentje. Maar de titel waar het echt om te doen is, is die van Grand Champion. Meestal een prijs die door een ervaren kweker mee naar huis wordt genomen, maar dit jaar viel die eer te beurt aan hobbyist Ramon Honders.

Oorkonde

De Veenendaler is helemaal in zijn nopjes zondagmiddag als hij uit handen van een Japans jurylid de oorkonde en plaquette heeft ontvangen, waarop het zwart-op-wit staat: zijn achtjarige karper van 82 centimeter lang is de allermooiste van deze dertigste editie. “Toen ik gebeld werd door de wedstrijdleiding met het nieuws, kon ik het moeilijk droog houden”, bekent hij.

‘Waarde geen rol’

Waar een professionele kweker dan in zijn handen klapt, omdat de verkoopprijs waarschijnlijk een stuk hoger komt te liggen door die erkenning, zegt Honders dat geld voor hem geen rol speelt. “Natuurlijk is alles te koop, maar voor mij is het puur hobby. Ik zie deze vis komend jaar het liefste nog rondzwemmen in mijn vijver en dan hoop ik hier terug te komen om haar nog eens mee te laten doen aan de competitie. Ik wil eigenlijk helemaal niet over geld praten.”

Nog een kampioen?

De Grand Champion van vorig jaar werd te koop aangeboden voor 56.000 euro. Honders had zich eerder dit weekend laten ontvallen dat er voor 19.000 euro te praten valt over verkoop. Behalve de Grand Champion werd ook een andere vis van Honders de beste in zijn klasse tot 70 cm. Die vis is nog jong en kan in de toekomst misschien nog uitgroeien tot een nieuwe Grand Champion, hoopt de Veenendaler.

Gevinde vrienden

Het geheim achter zijn succes is geduld. “Je moet ze eigenlijk vooral met rust laten en pas als ze echt op hun best zijn laten meedoen aan shows. Ze doen het minder in een show-jaar. Wat dat betreft, is de coronaperiode eigenlijk alleen maar goed geweest voor mijn gevinde vrienden.”